Donald Trump dă vina pe stânga radicală pentru protestele violente din SUA (VIDEO)

Elena Marinescu 31/05/2020 | 22:05 Ştiri
Donald Trump dă vina pe stânga radicală pentru protestele violente din SUA (VIDEO)

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunţat duminică după-amiază că administraţia sa va înscrie mişcarea de extremă stângă „Antifa” pe lista americană a organizaţiilor teroriste, notează AFP.

„Statele Unite vor înscrie Antifa în categoria organizaţiilor teroriste”, a scris pe Twitter Donald Trump, care în ultimele zile a atribuit acestei mişcări şi altor „extremişti radicali” excesele care au făcut să degenereze în revolte manifestaţii iniţial paşnice pentru a protesta faţă de moartea unui afro-american de 46 de ani în mâinile poliţiştilor albi.

Într-o serie de mesaje pe Twitter, preşedintele american a felicitat, de asemenea, forţele de ordine pentru că au reuşit să preia controlul situaţiei, sâmbătă seară, la Minneapolis. „Anarhiştii conduşi de Antifa, mai ales, au fost blocaţi rapid. Trebuia ca primarul să facă acest lucru din încă din prima seară şi nu ar mai fi existat nicio problemă”, a scris el. Donald Trump s-a referit la Jacob Frey, primarul democrat al acestui mare oraş din nordul ţării, de unde contestarea a pornit după arestarea şi uciderea lui George Floyd, imagini ale incidentului făcând înconjurul lumii.

Între timp, seria protestelor din Statele Unite s-au extins şi în Europa. Zeci de mii de oameni au ieșit din nou în stradă, indignați de moartea unui bărbat afro-american în timp ce era arestat cu brutalitate. Dar protestele par să nu mai fie deja doar despre moartea lui George Floyd, ci au devenit un pretext ca foarte mulți oameni să-și manifeste furia acumulată în timp.

Au fost vandalizate din nou clădiri, au fost atacați din nou polițiști și clădiri oficiale, au fost incendiate mașini ale poliției. Oamenii legii au făcut uz de gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc, acolo unde a fost nevoie. În mai multe orașe, inclusiv în Minneapolis, a fost interzisă circulația pe timp de noapte, astfel încât oamenii să stea în case.

Poliţistul alb, Derek Chauvin, care în aceste înregistrări poate fi văzut apăsând îndelung cu genunchiul pe gâtul lui George Floyd, a fost arestat vineri şi pus sub acuzare pentru „omor prin imprudenţă”.

Procurorul general al SUA, William Barr, a informat într-un comunicat că poliţia federală, FBI, a primit misiunea de a-i identifica pe instigatorii la dezordine. „Violenţa organizată şi condusă de Antifa şi alte grupuri similare ţine de terorismul intern şi va fi tratată ca atare”, a precizat el în comunicat, potrivit Agerpres.