Donald Trump a anulat întâlnirea cu liderul Nord-Coreean Kim Jong-Un. Ce s-a întâmplat cu câteva ore înantea anunțului președintelui SUA

NewMoney 24/05/2018 | 17:50 Ştiri
Donald Trump a anulat întâlnirea cu liderul Nord-Coreean Kim Jong-Un. Ce s-a întâmplat cu câteva ore înantea anunțului președintelui SUA

Donald Trump a anulat joi summitul cu Kim Jong Un prevăzut pe 12 iunie în Singapore, evocând ”furia enormă şi ostilitatea deschisă” a ultimelor declaraţii nord-coreene, transmite News.ro, care citează The Associated Press.

Trump apreciază că summitul ar fi nepotrivit acum, scrie BBC News. El a confirmat că reuniunea, programată să aibă loc în Singapore pe 12 iunie, nu va mai avea loc.

Într-o scrisoare publicată de Casa Albă, el afirmă că abia aşteaptă să se întâlnească cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un într-o zi. Trump afirmă în această scrisoare adresată lui Kim, publicată joi de Casa Albă, că, în urma declaraţiei Phenianului, simte că este ”nepotrivit, la acest moment, să avem această reuniune planificată de mult timp”.

Anunțul făcut de președintele SUA vine la doar câteva ore după ce Coreea de Nord și-a distrus instalaţia de testare nucleară Punggye-ri într-o serie de explozii, operațiune la care au participat și câţiva jurnalişti străini. Hotărârea Nordului de a-şi demola instalaţia de la Punggye-ri era considerată un semn de bunăvoinţă din partea lui Kim, cu scopul de a crea o atmosferă pozitivă înainte de summit.

Demolarea a avut loc pe fondul unei noi ”salve verbale” vizând Washingtonul, prin care Phenianul l-a catalogat pe vicepreşedintele Mike Pence drept o ”marionetă politică” şi a ameninţat că este pregătit în egală măsură de o confruntare nucleară sau negocieri, mai scrie News.ro.

Locatarul Casei Albe afirmă că nord-coreenii vorbesc despre capacităţile lor nucleare, ”dar ale noastre sunt atât de masive şi puternice, încât mă rog lui Dumnezeu să nu fie necesar să fie folosite vreodată”.

”Abia aşteptam să fiu acolo cu dumneavoastră. Din nefericire, având în vedere furia enormă şi ostilitatea deschisă afişată în cea mai recentă declaraţie a dumneavoastră, eu consider că este nepotrivit, la acest moment, să avem această reuniune planificată de mult timp”, aformă Trump.

Choe Son-hui a respins joi declaraţii ale vicepreşedintelui Mike Pence, potrivit cărora Coreea de Nord ”ar putea ajunge ca Libia”, drept ”stupide”.

Fotul dictator libian Muammar Gaddafi a fost ucis de rebeli în 2011, la opt ani după ce a renunţat la armamentul nuclear.

Choe, care a fost implicat în mai multe contacte diplomatice cu Statele Unite în ultimul deceniu, a declarat că Nordul nu va ”cerşi” dialogul şi a ameninţat cu o ”confruntare nucleară” în cazul în care diplomaţia eşuează.


Foto: Mediafax

d