Donald Trump a decretat starea de urgenţă în SUA. Scenariul negru: 1,7 milioane de morți

Elena Marinescu 13/03/2020 | 20:37 Ştiri
Donald Trump a decretat starea de urgenţă în SUA. Scenariul negru: 1,7 milioane de morți

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a decretat vineri starea de urgenţă naţională din cauza epidemiei provocate de coronavirus. Până în prezent au fost confirmate în SUA 1.678 cazuri de infectare cu coronavirus şi 41 de decese provocate de Covid-19.

”Pentru a oferi putere deplină guvernului federal, declar oficial urgenţă naţională”, a declarat Trump, vorbind de la Casa Albă.

Măsura, anunţată după ce iniţial preşedintele a minimalizat gravitatea pandemiei, va permite guvernului federal să folosească fondurile alocate în caz de catastrofe – 50 de miliarde de dolari pentru finanţarea răspunsului la coronavirus.

Trump a cerut spitalelor să-şi activeze planurile de pregătire pentru situaţii de urgenţă şi fiecărui stat să înfiinţeze centre pentru operaţiuni de urgenţă.

Liderul american a anunţat, totodată, o creştere puternică a capacităţii de testare pentru coronavirus. „Anunţăm un nou parteneriat cu sectorul privat pentru a creşte şi a accelera semnificativ capacitatea noastră de testare a coronavirusului”, a anunţat preşedintele american, în timp ce guvernul său a fost criticat pentru încetinirea cu care testele de depistare au fost puse la dispoziţia publicului în ţară, conform AFP. Trump a cerut Ministerului Energiei să cumpere petrol pentru rezerva strategică, mai scrie Reuters.

Conform unei legi din 1988, Agenţia federală pentru gestionarea urgenţelor poate aloca fonduri autorităţilor locale şi statelor americane, în caz de dezastre, şi poate trimite echipe de asistenţă. Prevederile legale respective sunt rareori utilizate, remarcă Reuters. Fostul preşedinte Bill Clinton a decretat o astfel de urgenţă în 2000, în timpul epidemiei de virus West Nile.

Cel mai pesimist scenariu: 200 de milioane de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19

Între 160 şi 214 milioane de cazuri de infectare şi între 200.000 şi 1,7 milioane de morţi, acesta este cel mai rău scenariu al progresiei coronavirusului în SUA, conform unei estimări realizate de Centrele de Control şi Prevenire a Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention -CDC) şi publicată vineri de cotidianul The New York Times, preluat de Agerpres.

Conform acestui scenariu, epidemia ar putea dura luni la rând sau chiar mai mult de un an. Într-o asemenea situaţie, între 2,4 şi 21 de milioane de persoane ar putea necesita spitalizare în SUA, unde sunt în total circa 925.000 de paturi de spital pentru care există personal specializat, dar mai puţin de o zecime din această capacitate este pregătită pentru pacienţi aflaţi în stare critică.

Gravitatea evoluţiei epidemiei poate fi însă atenuată în condiţiile în care Statele Unite au început să ia măsuri pentru a încetini transmiterea coronavirusului.