Domeniul agricol este într-o continuă schimbare și dezvoltare iar cosumatorii se mută în mediul online

Andrei Dumitru 26/01/2022 | 10:58 Fapt Divers
Domeniul agricol este într-o continuă schimbare și dezvoltare iar cosumatorii se mută în mediul online

Nu mai este nicio noutate că aproape tot ce ține de domeniul agricol este într-o continua dezvoltare și a evoluat enorm față de în urmă cu câțiva ani. Este ceva normal, iar progresul nu poate fi decât benefic, nu? Mai ales că după o perioadă în care nu au dat prea multă atenție produselor pe care le consumă, românii au înțeles că tot cele naturale sunt cele mai bune pentru sănătatea lor.

Cerere ridicată de produse ecologice

În ultima perioadă, creșterea de produse organice este una foarte mare, și din acest motiv tot mai mulți producători își îndreaptă atenția către un astfel de public țintă. În plus, există și numeroase organisme naționale prin care producția ecologică este controlată și, mai ales, protejată.

Chiar și în țara noastră există ferme mici de producție, de unde pot fi achiziționate fructe și legume organice

Eco, bio sau organic

Peste tot ni se spune că este bine să consumăm produse organice, naturale, bio, de fapt trei termeni care au aceeași semnificație. Tot mai mulți fermieri își îndreaptă atenția către ceea ce în țara noastră este recunoscut după numele de agricultură ecologică. Avantajele tehnologiei se simt tot mai bine, pentru că se observă și altceva: domeniul agricol este intr-o continua schimbare si dezvoltare iar cosumatorii se muta in mediul online. Poți cumpăra tot ce ai nevoie pentru a face agricultură ecologică de pe site-uri specializate în acest sens, iar aceasta contează enorm în drumul tău spre a obține cele mai bune legume pentru hrana ta, a familiei tale, sau chiar pentru a le comercializa.

Cele mai bun produse

Chiar dacă numărul lor a crescut față de perioada de început, fermele românești care produc astfel de fructe și legume eco nu sunt încă suficiente. Este și păcat deoarece produsele sunt 100% naturale, cu un gust care nu poate fi comparat cu nimic. De asemenea, la cultivarea lor nu s-au folosit niciun fel de produse care conțin multe ingrediente chimice, au fost uitați azotații și nitrații. Toate acestea pentru a-i oferi consumatorului o experiență deosebită.

Ce diferență este între bio și organic

După cum aminteam mai sus, consumatorii caută acele produse bio, eco, organice… Există oare vreo diferență între produsele etichetate astfel, sau sunt de fapt sinonime? Întrebarea este perfect normală, pentru că au apărut multe mituri referitoare de acest gen de produse, și unul dintre ele se referă la faptul că produsele bio ar fi altele față de cele organice. De aceea, vom încerca să lămurim această chestiune în rândurile de mai jos.

Produsele organice

Definiția dată de Organizația Mondială a Sănătății este destul de clară în acest caz. Prin produse organice se înțeleg toate acele alimente, produse cosmetice sau pentru curățarea locuinței care au fost fabricate prin metode tradiționale și, mai ales, prietenoase cu mediul înconjurător. Altfel spus, la fabricarea lor nu au fost folosite organisme modificate genetic și nici agenți chimici.

Pentru a fi considerate produse organice, acestea trebuie să primească o certificare în acest sens emisă de un organism autorizat. Acesta va efectua anumite analize, în urma cărora va verifica și apoi atesta – dacă este cazul, că modalitatea de producție a respectivului produs respectă acele standard ECO, potrivit legislației aflate în vigoare. Da, toate aceste reglementări depind de fiecare țară în parte, dar sunt și unele general valabile. Între acestea din urmă avem: se interzice folosirea organismelor modificate genetic, iradierile, nu este voie să se utilizeze hormone de creștere, fertilizatori sau pesticide, iar solul în care se vor planta respectivele culturi nu trebuie să fie afectat în niciun fel de substanțele chimice, chiar înainte să se treacă la plantarea propriu zisă.

Produsele bio

Să fie oare vreo diferență între produsele bio și cele organice? Nu, nu există nicio diferență, așa că am demontat încă un mit, nefondat după părerea noastră. Avem aceleași caracteristici de producție, așa că nu mai ai niciun motiv să le preferi pe cele organice, în detrimentul celor bio sau invers.

Ajutorul tău de nădejde

Atunci când intenționezi să faci agricultură ecologică, ai nevoie, printre altele, și de multe semințe, sisteme irigații, echipamente sere și solarii și multe altele. De aceea, este important să le procuri pe toate de la adevărați specialiști în domeniu, care te pot ajuta cu tot ceea ce ai nevoie, și te pot consilia în domeniu. Domeniul agricol este unul într-o continuă schimbare, se dezvoltă de la an la an, iar consumatorii sunt și ei din ce în ce mai pretențioși, și cu noi preferințe, ceea ce este și normal. Alege, așadar, de fiecare dată, profesioniștii, și nu vei regreta alegerea făcută.

De unde pot fi cumpărate produsele bio sau organice

Din păcate, după spuneam mai sus, sunt destul de puține fermele care practică într-adevăr agricultură ecologică la noi în țară. În multe magazine sunt comericializate produse care poartă eticheta de ”bio” sau ”organic”, fără să fie în realitate așa. De aceea, dacă nu ai găsit o sursă de aprovizionare demnă de încredere, nu poți afirma cu certitudine că mănânci ceva eco. Multi mai norocoși sunt cei care au părinții sau bunicii la țară, unde pe lângă casă există o grădină cu legume și ceva pomi fructiferi, ale căror roade sunt pline de gust, savoare, vitamine, minerale și nutrienți de care organismul are nevoie. Eventual, dacă ai multă încredere în tine, poți să faci o schimbare în viața ta și să îți cultivi singur propriile fructe și legume. Crede-ne, este multă muncă, dar și satisfacțiile sunt pe măsură!