Doi tineri din București au un robot care le-ar putea aduce un miliard de dolari în trei ani

Emil Popescu 18/05/2017 | 15:10 Digital
Doi tineri din București au un robot care le-ar putea aduce un miliard de dolari în trei ani

Fondul american de investiții Accel Partners a anunțat o investiție de 30 de milioane de dolari într-o companie de tehnologie fondată de doi români. Raportat la piața locală, suma depășește finanțările totale atrase de startup-urile autohtone în ultimii doi ani.

„Nu atât de mult mergem noi spre piață, cât piața vine spre noi. Sunt doar trei vendori mari pe piața globală (UiPath, Blue Prism și Automation Anywhere, n.r.), pe care noi am prins-o de la început“, spune Marius Tîrcă, fondator alături de Daniel Dines al copilului-minune din inteligența artificială, UiPath – companie înființată la București, acum cu sediul la New York și birouri în șase țări.

Descris de Luciana Lixandru, partener Accel, drept „coloana vertebrală a întreprinderii inteligente“, startup-ul celor doi români s-a desprins în 2015 dintr-o companie specializată în furnizarea de soluții software pentru outsourcing, lansată în 2005 și produce roboți software, o tehno­lo­gie care automatizează procese și sarcini repetitive ce presupun prelucrarea unui volum mare de date. Altfel spus, ro­boții software UiPath sunt programați să preia munca de tipul copy-paste a angaja­ților, eliberându-i de sarcinile tranzac­țional repetitive care îi solicită inutil.

VISUL DE UN MILIARD. „Am avut acum doi ani o rundă normală de finanțare, de 1,6 milioane de dolari, pe care nu am anunțat-o public, de la primii investitori – Seedcamp și Earlybird. A fost un val mai mare de interes din piață pentru că am tot crescut, de la prima rundă de finan­țare (…). Vânzările noastre au crescut foarte rapid și am atras atenția investitorilor“, detaliază Tîrcă pentru NewMoney.

Desemnată lider global și star performer al industriei RPA (Robotic Process Automation) de către Everest Group, UiPath a avut anul trecut o creștere de 600%, pe care speră să o mențină și în perioada următoare. De altfel, cei doi fondatori – care și-au păstrat participația majoritară în companie – vor să o ducă la o valoare de un miliard  de dolari și să o listeze pe bursa americană printr-o ofertă publică inițială (IPO) preconizată pentru 2020. Piața din SUA este cea mai importantă țintă atât pentru UiPath, cât și pentru com­petitori.

„Investitorii, pe lângă faptul că aduc bani, ne și conectează cu alte companii sau firme de recrutare care ne vor ajuta să atragem oameni talentați. (…) Nu ne-a interesat neapărat să primim cât mai mulți bani, ci la cât este evaluată compania și potențialul de creștere, și cumva proporțional a fost și această rundă de investiții. Scopul este IPO – în câțiva ani, în SUA“, adaugă Tîrcă.

De cealaltă parte a tranzacției, Accel este unul dintre cele mai importante fonduri de venture capital din lume, cunoscut pentru investițiile sale timpurii în tinere speranțe precum Facebook, Slack sau Dropbox.

Primele discuții cu UiPath au avut loc anul trecut, la Londra, iar la începutul lui 2017 negocierile s-au mutat la București. Din partea fondului american au negociat doi români – Luciana Lixandru, partener Accel, intrată ulterior în boardul UiPath, și Andrei Brașoveanu.

Rezultatul final al negocierilor repre­zintă cea mai mare finanțare obținută până acum de o companie de tehnologie lansată în România. Pentru o comparație pe termen scurt, startup-urile românești din IT&C au atras în 2016 un total de 14,3 milioane de euro, iar în 2015 – 10,9 mili­oane de euro, potrivit dealroom.co. Pre­ce­dentul record data din 2007, când Romanian-American Enterprise Fund a investit șapte milioane de dolari într-un pachet de puțin sub 7% din acțiunile Bitdefender.

EFECTUL UIPATH. „Fondurile mari vor să vină, dar caută doar companii care să justifice investiții de zeci de milioane. Asemenea investiții au fost greu de găsit. (…) Tranzacția Accel-UiPath este un semnal pozitiv și de început pentru companiile de tehnologie și pune ceva mai bine România pe harta investitorilor din acest punct de vedere“, comentează pentru NewMoney antreprenorul Marius Ghenea, director de investiții în cadrul fondului 3TS Capital Partners, care se așteaptă ca în perioada următoare și alte fonduri mari de investiții să aloce sume semnificative pieței românești.

Ghenea anticipează că roboții software vor înlocui treptat forța de muncă fără o calificare înaltă, care efectuează activități repetitive de tip business process outsourcing (BPO), iar „asta poate să fie un lucru bun, indiscutabil, pentru țări ca România, în sensul în care aici se pot dezvolta în continuare centre software pe specialitate, mai curând decât outsour­cing, de procese de business“. „Vor afecta cu siguranță industriile tradiționale de outsourcing, mai ales cele amplasate în India sau alte zone ale lumii“, adaugă el.

În plus, o astfel de evoluție deschide oportunități mari pentru angajați să se califice în zone de competențe cu o va­loa­re adăugată semnificativ mai mare, în vreme ce, pentru companii, utilizarea ro­bo­ților aduce reduceri de costuri și o eficientizare a proceselor.

Compania are clienți din peste 20 de țări, din industrii precum serviciile financiare, asigurările, IT&C și sănătate. Elementele comune tuturor acestor companii sunt volumele mari de date care trebuie procesate și folosirea concomitentă a mai multor programe și aplicații.

UiPath spune că roboții pot reprezenta lovitura de grație pentru BPO-uri, întrucât pot face caduc modelul principal de business al acestora, fiind considerabil mai ieftini. Și mai eficienți.

 

MIZA

UiPath furnizează o platformă software completă, care permite companiilor să-și automatizeze eficient procesele de business.

Birouri. Compania a fost fondată la București, de către Daniel Dines (CEO) și Marius Tîrcă (CTO), iar în prezent are sediul în SUA și birouri în România, SUA, Marea Britanie, India, Singapore și Japonia.

Echipa. UiPath numără peste 150 de angajați, global, și vizează dublarea echipei, căutând talente inclusiv în România.

Clienți. Compania are 200 de clienți la nivel global (75% din corporațiile care înregistrează venituri de peste 10 miliarde de dolari) și peste 150 de parteneri în întreaga lume.

Încasări. Cifra de afaceri estimată pentru 2017 – între 10 și 50 milioane de dolari.

Dezvoltare. Fondatorii vor extinderea afacerii în alte zone ale lumii și noi produse.

Premieră. UiPath este primul pariu Accel în România.

Investiții. Accel, unul dintre cele mai importante fonduri de investiții din lume, a investit de-a lungul timpului în peste 300 de companii, printre care Facebook, Dropbox, BlaBlaCar, Flipkart, Spotify și Simplivity.


FOTO: Laszlo Raduly / NewMoney

Emil are o experiență de peste 15 ani în presa economică, din care 13 la agenția Mediafax. Pentru NewMoney scrie pe domenii precum energie, industrie și auto.