Doi tineri din București au renunțat la viața de corporatist și au investit peste 6 milioane de euro într-o fabrică de lapte

Cristina Dobreanu 12/06/2018 | 13:07 Oameni
Doi tineri din București au renunțat la viața de corporatist și au investit peste 6 milioane de euro într-o fabrică de lapte

 

Undeva, la câteva zeci de kilometri de București, pe partea stângă a unui drum prăfuit și găunos, răsare o construcție albă, nouă. Realizată cu fonduri europene, fabrica de procesare a laptelui din comuna Măriuța reprezintă și un alt fel de a continua o afacere de familie.

Acest articol a apărut în numărul 42 (11-24 iunie) al revistei NewMoney

Soții Mădălina (34) și Adrian Cocan (37) au părăsit mai întâi Bucureștiul și apoi companiile în care lucrau ca directori de marketing pentru viața mult mai simplă și mai liniștită de la țară. „Mie mi-a plăcut în corporație“, spune Mădălina, recunos­când că nici drumul până la serviciu nu era o corvoadă, pentru că, deși se afla la peste 50 de kilometri de birou, ajungea de multe ori mai repede decât colegii ei care locuiau în București. „Am fugit, practic, de viața de la bloc. Orașul este sufocant“, o completează Adrian Cocan.

Tatăl Mădălinei, Nicușor Șerban, fermier de meserie, a înființat firma Agro­serv Măriuța în 1994, inițial ca fermă de vegetale, îndreptându-se ulterior și către creșterea de vaci de lapte rasa Holstein. În prezent, Agroserv Măriuța are 3.500 de hectare de teren agricol, circa 2.500 de vaci și venituri de 7,1 milioane de euro raportate pentru 2017.

Ideea dezvoltării unei fabrici a venit însă mult mai târziu, la finalul lui 2014, și a însemnat și transpunerea businessului de familie în lumea soților Cocan. „Eu am crescut cu părinții mei antreprenori, care au făcut  ferma, dar nu mi-am dorit să fiu fermier. N-am moștenit microbul acesta. Dar am simțit presiunea faptului că ei au construit ceva care, dacă nu se transmite mai departe, va muri“, mărturisește Mă­dă­lina Cocan.

DRUMUL SPRE PRODUCȚIE. Spre finalul anului 2014, prețul laptelui cunoscuse din nou fluctuații – lipsa de predictibilitate în acest sens fiind una dintre marile probleme cu care se confruntă cres­că­torii de vaci de lapte. Terenul, care tota­li­zează 18.000 de metri pătrați și se află vizavi de fermă, a fost cum­părat în 2014, însă fabrica este cons­truită doar pe 10.000 de metri pătrați. Investiția totală a ajuns la aproape 6,4 milioane de euro, dintre care 2,4 milioane de euro fonduri europene, aproape trei milioane de euro împrumut bancar, iar diferența, din fonduri proprii. „Nu sunt mulți care să se în­hame la producție în România“, spune Mădălina Cocan. „Iar și mai puțini sunt cei care se gândesc la proiecte mari și nu de câteva sute de mii de euro“, adaugă soțul ei.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cristina Dobreanu a debutat în presa scrisă acum 12 ani, la România liberă. Apoi a scris la revistele de business și after business Income Magazine și Forbes România, și la portalul de business Profit.ro. A participat, în 2010, la proiectul “Study and information Programme for Young Journalists from South East Europe”, (Berlin, Germania), realizat de Konrad Adenauer Stiftung. Este specializată pe politică externă și macroeconomie, dar acoperă din punct de vedere editorial subiecte legate de lumea antreprenorială.
d