„Documentul obraznic” al lui Churchill. Ce interese l-au împins pe premierul britanic, acum 73 de ani, să lase estul Europei sub influența lui Stalin

Florel Manu 20/10/2017 | 16:42 Ştiri
„Documentul obraznic” al lui Churchill. Ce interese l-au împins pe premierul britanic, acum 73 de ani, să lase estul Europei sub influența lui Stalin

În urmă cu 73 de ani, liderul sovietic Iosif Vissarionovici Stalin accepta propunerea premierului britanic Winston Churchill referitoare la împărțirea influențelor marilor puteri în estul Europei.

În octombrie 1944, Winston Churchill nota pe o bucată de hârtie (unii spun pe un șervețel) care vor fi sferele de influență din Europa de Est ale Marii Britanii, Statelor Unite și Uniunii Sovietice. Cap de listă era România, cu 90% influență Sovietică și 10% alții, urma Grecia, cu 90% influență Marea Britanie și Statele Unite, Yugoslavia și Ungaria, cu câte 50% pentru URSS și 50% Marea Britanie și SUA, și Bulgaria, care 75% urma să fie controlată de ruși, restul de puterile din Vest. În final însă, după negocieri ulterioare, procentele propuse de Churchill pentru Bulgaria și Ungaria au fost modificate la 80% influență Sovietică.

Înțelegerea a avut loc în condițiile în care în toamna lui 1944 armatele sovietice avansau rapid în Europa de Est, convingându-l pe Churchill de necesitatea de a ajunge la un acord cu Stalin privind viitorul regiunii.

La mijloc erau însă rațiuni economice, Churchill hotărând să recurgă şi la soluţii imorale pentru a consolida prezenţa politică a Marii Britanii în Europa şi în acelaşi timp pentru a proteja rutele comerciale către coloniile britanice. Acordul de procentaj, care a fost notat inițial pe 9 octombrie 1944 de Churchill pe un șervețel, spun istoricii, a primit numele de „Document obraznic”. Ulterior, au urmat negocieri, balanța fiind înclinată în favoarea sovieticilor. Înțelegerea finală a fost parafată oficial pe 20 octombrie.

După apariția celor două alianțe militare, NATO în Occident și Pactul de la Varșovia în estul Europei, țările controlate de blocul sovietic au fost obligate să adopte modelul economic al URSS. Dacă în Vest, reconstrucția după război s-a făcut conform Planului Marshall, în Est, sovieticii înființau Consiliul de Ajutor Economic Reciproc(CAER), organizație care a funcționat până în 1989, când a fost destrămat blocul comunist.

Imediat după război, atât sovieticii cât și britanicii au negat existența unei înțelegeri legate de procentajul sferelor de influență. Date fiind și problemele care au apărut în Uniunea Sovietică după 1990, atât politice cât și economice, înțelegerile în sfera afacerilor nu au mai funcționat între majoritatea țărilor din fostul bloc comunist. După 1990, economiile țărilor aflate sub influență sovietică au început tranziția către modelele occidentale.

 


FOTO: Guliver / Getty Images

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.