DOCUMENT. Ministrul Educaţiei a semnat ordinul prin care se acordă vacanţă forţată două săptămâni

Elena Marinescu 22/10/2021 | 19:10 Ştiri
DOCUMENT. Ministrul Educaţiei a semnat ordinul prin care se acordă vacanţă forţată două săptămâni

Ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că a semnat ordinul care prevede că reşcolarii şi elevii intră în vacanţă timp de două săptămâni, începând de luni. Documentul a fost trimis la Monitorul Oficial pentru a fi publicat.

Astfel, școlile de stat sunt trimise în vacanță prin Ordinul de ministru al Educației nr 5.490, iar cele private, prin Hotărârea CNSU nr 91.

„Prin derogare de la prevederile Ordinul ministrului educaţiei nr. 3.243 din 5 februarie 2021, privind structura anului şcolar 2021-2022, publicat în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 156 din 16 februarie 2021, în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie 2021, preşcolarii şi elevii din învăţământul primar, gimnazial, liceal, profesional şi postliceal de stat sunt în vacanţă”, se arată în ordinul ministrului Educaţiei nr. 5490.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a precizat că documentul a fost semnat şi trimis la Monitorul Oficial, pentru a fi publicat.

Unitățile de învățământ private, închise prin decizia CNSU

Hotărârea CNSU prevede intrarea tuturor instituțiilor de învățământ în vacanță, private sau de stat.

Articolul 7, alineatul 1 din Hotărârea nr 91 prevede: „Se abilitează Ministerul Educației în vederea emiterii ordinului de ministru pentru acordarea unei vacanțe suplimentare de două săptămâni pentru învățământ preșcolar, primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal în perioada 25.10.2021-05.11.2021, precum și pentru stabilirea ulterioară, dar nu mai târziu de data de 05.11.2021 a modificărilor privind structura anului școlar”.

Potrivit explicațiilor oferite de ministru jurnaliștilor acreditați, unitățile de învățământ private vor fi închise „prin decizia CNSU” și nu prin a Ministerului Educației, care ar putea doar să suspende activitatea cu prezență fizică în acestea.

Ministerul Educaţiei reglementează/este abilitat doar pentru punerea în aplicare a Articolului 7 din Hotărârea CNSU nr. 91. Activitatea unităților de învățământ privat (inclusiv cele cuprinse în Registrul Special), precum și activitatea de tip after-school, fac obiectul prevederilor articolului 8 din Hotărârea CNSU nr. 91, fără implicarea Ministerului Educaţiei”, precizează biroul de presă al ministerului.