DOCUMENT. Guvern a stabilit regulile anti-COVID pentru redeschidea restaurantelor și a cafenelelor

Elena Marinescu 31/08/2020 | 12:47 Ştiri
DOCUMENT. Guvern a stabilit regulile anti-COVID pentru redeschidea restaurantelor și a cafenelelor

Guvernul României a adoptat în ședința de astăzi, 31 august, Hotărârea de Guvern pentru modificarea și completarea anexei nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 668/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 16 august 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

CITEŞTE AICI DOCUMENTUL INTEGRAL

Astfel sunt implementate recomandările transmise de Comitetul Național pentru Situații de Urgență prin Hotărârea numărul 43, cele mai importante aspecte fiind legate de:

– permiterea reluării activității restaurantelor și cafenelelor aflate în interiorul unor clădiri, cu respectarea normelor de protecție stabilite de specialiști, activitatea putând fii reluată în județele unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori;

– administratorii restaurantelor și cafenelelor, atât a celor de la exterior, cât și a celor de la interior, trebuie să asigure o distanță de minimum 2 metri între mese și să limiteze ocuparea meselor la maximum 6 persoane la o masă;

– se menține interdicția pentru activități de tip bar/club/discotecă;

– reluarea activității cinematografelor și instituțiilor care organizează spectacole sau concerte, cu respectarea anumitor norme de protecție;

– creșterea numărului persoanelor care pot participa la evenimente private, noile norme stabilind că la evenimentele private organizate în interior pot participa maxim 50 de persoane, iar la cele organizate în exterior cel mult 100 de persoane.

Regulile au fost stabilite în acord cu Hotărârea de Guvern pentru modificarea și completarea anexei nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 668/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 16 august 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat luni, la finalul şedinţei de Guvern, că Executivul a adoptat noi măsuri de redeschidere a unor activităţi culturale şi a restaurantelor din spaţii închise.

“Guvernul României a adoptat astăzi, 31 august 2020, proiectul de hotărâre a Guvernului pentru modificarea şi completarea anexei numărul 3 la Hotărârea Guvernului numărul 668/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, începând cu data de 16 august 2020 precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid-19. Astăzi au fost create pârghiile necesare care pe lângă protejarea sănătăţii populaţiei să susţină şi ramuri importante ale economiei, cât şi activităţile culturale”, a afirmat Vela.

Ministrul a spus că hotărârea de Guvern vizează modificarea numărului de participanţi în cadrul organizării evenimentelor private, a cursurilor de instruire, workshopuri pentru adulţi inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene de la 20 la maximum 50 de participanţi în interior şi de la 50 la maximum 100 de participanţi în exterior; reluarea activităţilor cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, şcolilor populare de arte şi de meserii, organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte va fi permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului.

De asemenea, se prevede că, în cadrul organizării şi desfăşurării spectacolelor de tipurilor drive-in, ocupanţii unui autovehicul să reprezinte grupuri de până la trei persoane.

Totodată, sunt prevederi legate de reluarea activităţii cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor în interiorul clădirilor, reluarea activităţii restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, reluarea activităţii cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc.

„Totodată se crează mecanismul prin care în funcţie de incidenţa cumulată a cazurilor să se poată decidă restricţionarea, închiderea sau reluarea activităţii operatorilor economici şi /sau activităţilor culturale. Reluarea acestor activităţi este permisă în toate judeţele unde incidenţa cumulată a cazurilor în 14 zile este de 1,5 cazuri confirmate cu infecţia cu sars-cov 2 la 1.000 de locuitori. În situaţia în care în perioada menţionată de 14 zile este depăşit acest prag comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă pot decide restricţionarea sau închiderea activităţii operatorilor economici sau invers pot decide deschiderea acestor activităţi”, a spus Vela.