Doar unu din zece europeni ar lăsa un robot să îi gestioneze finanțele personale. Ce spun românii

Gabriel Bucur 06/06/2017 | 17:32 Ştiri
Doar unu din zece europeni ar lăsa un robot să îi gestioneze finanțele personale. Ce spun românii

 

Oamenii încă nu au încredere deplină să-și lase finanțele gestionate de tehnologie, cel puțin în țările europene. Iar exemplul este valabil și pentru români. Aceasta este concluzia unui studiu comportamental, realizat pe un eșantion de 15.000 de persoane din 15 țări, de ING International Survey Mobile Banking 2017 – Noi Tehnologii.

Întrebați dacă ar lăsa robo-consultanții – programe digitale ce învață preferințele consumatorului și investesc banii bazându-se pe modele comportamentale – să le gestioneze finanțele unilateral, nouă din zece europeni (91%) au răspuns cu „nu”.

În România, 38% ar fi dispuși să apeleze la robo-consultanți, dar numai dacă ei iau hotărârea finală. Totodată, 30% din români ar citi recomandările trimise de astfel de programe, iar 22% resping sfaturile financiare din partea unui software.

Întrebați ce i-a determinat să folosească serviciile de mobile banking, 55% din românii chestionați aleg ca motiv comoditatea și 23% spun că au început să folosească mobile banking pentru că banca lor a făcut disponibil serviciul. Pe de altă parte, principala reținere pentru care nu ar alege să folosească mobile banking este grija față de securitatea operațiunilor – 47% din români, față de media europeană de 56%. Românii folosesc mobile banking cel mai des pentru a verifica soldul din conturi (52% din utilizatorii de mobile banking), plata facturilor (46%) și pentru a primi alerte privind activitatea bancară (41%).

Europenii sunt la fel de reticenți

În același timp, 26% din respondenții europeni au spus că ar fi de acord să lase un robot să le gestioneze finanțele personale, dacă aprobarea finală a deciziei este dată de ei, însă numai 3% sunt dispuși să renunțe complet la control și să lase un robo-consultant să ia deciziile fără aprobarea lor. Oamenii declară că s-ar simți mult mai confortabil dacă robo-consultanții ar oferi numai consultanță, fără a lua decizii în numele lor.

Atunci când au nevoie să se sfătuiască, oamenii preferă tot interacțiunea umană. Doi din cinci (40%) europeni mărturisesc că solicită recomandările unui specialist, atunci când iau decizia să investească. Pe locurile următoare în topul preferințelor sunt internetul (16%) și sfatul familiei sau al prietenilor (14%). Pe ultimul loc este recomandarea oferită de un software, probabil din cauza aversiunii față de algoritmii de calcul, dobândită în urma unei experiențe neplăcute. Drept dovadă, 36% din europeni spun clar că nu vor să interacționeze cu software-uri financiare.

Europenii devin cu atât mai neîncrezători cu cât suma de bani este mai mare. Spre exemplu, respondenții se simt relativ confortabil să lase o aplicație să transfere bani din contul de economii (34%) sau să cumpere online lapte de la un magazin alimentar (32%), dar mai puțin confortabil să își facă noi asigurări de sănătate (21%) sau să facă investiții (13%).

„Posibilitatea de a lăsa algoritmii să ia decizii financiare în locul nostru poate aduce beneficii reale și ne poate elibera de multe griji. Am remarcat, totuși, că oamenii sunt reticenți să reducă controlul asupra acestor decizii. Pe măsură ce apar noi tehnologii, robo-consultanții devin din ce în ce mai des întâlniți, iar oamenii mai deschiși la soluții mai personalizate și comode, însă nevoia de control va rămâne și se va vedea cel mai probabil în dorința de a lua decizia finală. Luând în calcul faptul că de multe ori software-urile pot avea un randament mai bun decât deciziile oamenilor, e important ca industria să înțeleagă unde se pierde încrederea. Doar așa putem ajuta oamenii să își îmbunătățească deciziile financiare”, a declarat Nathalie Spencer, cercetător comportamental în cadrul ING.

 


FOTO: Wikipedia.org

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.