Doar 6% dintre elevi au putut să scrie perfect românește la Evaluarea Naţională. Cîmpeanu dă vina pe profesori

Elena Marinescu 23/06/2022 | 19:23 Ştiri
Doar 6% dintre elevi au putut să scrie perfect românește la Evaluarea Naţională. Cîmpeanu dă vina pe profesori

Educația din România este în declin îngrijorător, iar rezultatele de la Evaluarea Naţională dezvăluie o realitate şocantă: Doar 6% dintre elevi au putut să scrie perfect românește!

Verbele „a fi” și „a vrea” le creează mari probleme copiilor care au făcut opt ani de școală. Potrivit specialiştilor, evaluatorii nu sunt capabili să dea aceeași notă atunci când folosesc o grilă pentru corectare, iar elevii care învață la țară au de trei ori mai multe medii sub 5 decât cei care merg la școli de la oraș.

Doar 6% dintre elevi au putut să scrie perfect românește

„Avem și itemi care au un procent mic de rezolvare. Spre exemplu, itemul 8 de la subiectul 1B, doar 6% au rezolvat integral corect acest exercițiu care vizează scrierea corectă. Cu alte cuvinte, doar 6% au putut să scrie perfect românește. Este o concluzie tristă, dar importantă pentru a ști ce avem de făcut. Mai exact, verbele «a vrea» sau «a fi» sau substantivul «stradă», adjectivul «mândru» sau acordul pronumelui cu substantivul – 14% nu știu să scrie corect niciunul dintre cuvintele date la forma cerută.

Itemul 5 de la subiectul 1B. Doar 43% dintre elevi știu să identifice verbele. 21% n-au identificat nici măcar un verb. Itemul 5 de la subiectul 1B – doar 37% dintre elevi știu să identifice o propoziție principală și una atributivă. Aceasta este competența aferentă clasei a VIII-a.

8% dintre elevi nu pot identifica o informație prezentată explicit în primul enunț al unui text dat. 57% dintre elevi au probleme de scriere corectă, de ortografie și de punctuație”, susţine Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

Potrivit Digi 24, Oficialul spune că 60% dintre elevii care au participat la Evaluarea Națională sunt din mediul urban iar 40% din mediul rural. „Din păcate, se confirmă slaba calitate a educaţiei în mediul rural. Rămâne principala problemă. În mediul rural, am avut medii sub 5 de trei ori mai multe decât în mediul urban”, a mai spus Cîmpeanu.

Cîmpeanu: Unii profesori nu au acordat un punctaj corect la întrebările de tip grilă. Vom lua măsuri

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat joi că vor fi luate „măsurile care se cuvin” în cazul profesorilor care, „în mod repetat”, nu au acordat un punctaj corect la întrebările de tip grilă de la Evaluarea Naţională.

„Avem un chestionar de satisfacţie, să spunem, pe care l-am adresat cadrelor didactice, pentru a şti ce trebuie să îmbunătăţim în organizarea acestui proces de evaluare digitală. Trebuie să spun că avem şi situaţia, nu o să o facem publică, dar avem şi situaţia şi vă asigur că vom lua măsurile care se cuvin pentru acei colegi care nu au acordat un punctaj corect la întrebările de tip grilă, în mod repetat, pentru că am identificat cazuri de colegi care, în mod repetat, au apreciat greşit partea de grilă, unde nu există niciun fel de scuză, iar acest lucru se vede. Se vede!”, a spus Cîmpeanu, conform Agerpres.

 

 

Ministrul educaţiei a caracterizat drept „lucruri triste” diferenţele de punctaj înregistrate între evaluatori la subiectele de tip grilă. „Este inadmisibil ca la partea de grilă să existe diferenţă între cei doi evaluatori şi totuşi acest sistem ne-a arătat diferenţe între cei doi evaluatori, inclusiv la partea de grilă. Au putut să fie corectate”, a arătat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a anunțat că peste 82% dintre elevi au luat peste nota 5 la Evaluarea Națională 2022.

La Evaluarea Națională 2022, din 155.561 candidaţi înscriși s-au prezentat 148.494, prezența fiind de 95,5%.

Din cei 148.494 de candidaţi prezenți, un număr de:

  • 122.166 candidaţi (82,3%) au obţinut medii mai mari sau egale cu 5
  • 26.328 candidaţi (17,7%) au obţinut medii mai mici de 5
  • 221 candidaţi au obţinut media 10

Proba de limba şi literatura română:

  • 127.920 candidaţi (85,9%) au note peste 5
  • 810 candidaţi au obţinut nota 10

Proba de matematică:

  • 115.126 candidaţi (77,5%) au note peste nota 5
  • 2.966 candidaţi au obţinut nota 10

Proba la limba şi literatura maternă:

  • 8.901 candidaţi (96,1%) au note peste 5
  • 83 candidaţi au obţinut nota 10

Cel mai mic procent al elevilor cu medii peste 5 la Evaluarea Națională 2022 a fost în județul Teleorman – 71,8 %. La polul opus, cu cel mai mare procent, este Cluj – 92,7%, urmat de București – 91,6% și Brăila – 91%.

În mediul rural au fost medii sub 5 de trei ori mai multe decât în urban

Contestații la Evaluarea Națională 2022. Când și cum se depun

Elevii nemulțumiți de rezultatele la Evaluarea Națională 2022 pot depune contestații joi, 23 iunie, între orele 16:00 și 19:00 și vineri, 24 iunie, între orele 8:00 și 12:00.

Contestațiile pot fi depuse la centrul de examen sau pot fi transmise și prin mijloace electronice, la o adresă care va fi comunicată candidaților.

Membrii comisiilor din centrele de examen sunt obligați să-i informeze pe elevi că notele primite la examen pot să crească, dar și să scadă după contestație.

Model de contestație: