Doar 20% din IMM-urile românești desfășoară activități de export

Gabriel Bucur 05/12/2017 | 18:21 Ştiri
Doar 20% din IMM-urile românești desfășoară activități de export

Doar 20% din IMM-urile românești desfășoară activități de export, iar acestea contribuie cu 25% la exporturile totale din România, arată un studiu realizat de compania de logistică UPS, în parteneriat cu Kantar Millward Brown, specializată în cercetare de piață.

Din cele 52.000 de IMM-uri analizate în studiu, cele mai multe sunt concentrate în regiunea București-Ilfov (23,4%), apoi în Nord-Vest (14,4%), Centru (13,1%), Sud-Muntenia (11,1% ), Nord-Est (10,8%), Vest (9,0%) și Sud-Vest (6,7%). Cele mai multe IMM-uri exportatoare sunt localizate în București și vestul țării, mai exact în județele Timiș, Arad, Hunedoara și Caraș-Severin.

„IMM-urile care exportă înregistrează o creștere mai mare a veniturilor și sunt mai încrezătoare în viitor”, a declarat Jim Kearney, Managing Director UPS Romania, Ungaria și Grecia. „Un studiu UPS la nivel european publicat la începutul acestui an arată că peste jumătate din întreprinderile mici care exportă au înregistrat creșteri ale veniturilor în ultimii trei ani”, precizează autorii studiului.

În 2016, UPS a introdus un nou segment de zbor cargo la Cluj-Napoca, prin care a făcut astfel legătura cu hub-ul aerian din Köln, Germania, și a îmbunătățit timpii de tranzit în rețeaua terestră care conectează România cu restul Europei.

„IMM-urile sunt coloana vertebrală a economiei europene și românești, reprezentând 99% din totalul companiilor”, mai arată studiul, care include informații adunate de la 52.000 de IMM-uri care au depus ultimul bilanț contabil în 2016, au între 10 și 249 de angajați şi o cifră de afaceri până în 50 de milioane de euro.

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.
← Close