Dmitri Medvedev avertizează că livrările Rusiei de produse alimentare şi agricole ar putea fi limitate la ”ţările prietene”

Andrei Dumitru 01/04/2022 | 13:01 Ştiri
Dmitri Medvedev avertizează că livrările Rusiei de produse alimentare şi agricole ar putea fi limitate la ”ţările prietene”

Rusia, un important exportator mondial de grâu, ar putea limita livrările de produse alimentare şi agricole doar la ţările ”prietene”, pe fondul sancţiunilor occidentale impuse Moscovei din cauza războiului Rusiei din Ucraina, a afirmat Dmitri Medvedev, fostul preşedinte (2008-2012) şi actual vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al ţării, scrie News.ro.

Medvedev a spus că ar dori să sublinieze „câteva puncte simple, dar importante despre securitatea alimentară în Rusia”, având în vedere sancţiunile impuse. „Majoritatea fac parte din politica agricolă a ţării de ani de zile”, a continuat el.

„Vom furniza produse alimentare şi agricole doar prietenilor. Din fericire, avem o mulţime şi niciunul nu se află în Europa sau America de Nord”, a subliniat oficialul rus de rang înalt.

Rusia deja furnizează grâu în mare parte Africii şi Orientului Mijlociu. Uniunea Europeană şi Ucraina sunt principalii săi concurenţi în comerţul cu grâu.

Prioritatea în aprovizionarea cu alimente este piaţa internă a Rusiei şi controlul preţurilor în interiorul ei, a mai argumentat Medvedev.

Rusia foloseşte cote şi taxe la exportul de cereale din 2021 pentru a încerca să stabilizeze inflaţia alimentară internă ridicată.

Exporturile de produse agricole către ţările „prietene” vor fi atât în ruble, cât şi în monedele naţionale ale acestora, în proporţii convenite, a mai declarat fostul şef de stat.

Valuta poate varia în fiecare contract de export de cereale, în funcţie de nevoile cumpărătorilor şi vânzătorilor.

Rusia a cerut, anterior, ca livrările de gaze naturale să fie plătite în ruble.

Moscova a interzis majoritatea importurilor de alimente din Occident în 2014, când a anexat Crimeea, dar lista poate fi extinsă, a adăugat Medvedev.

Numeroase companii străine, precum cele care produc ciocolată, şi-au sistat vânzările în Rusia de la începutul invaziei.