Dispariția formularului 088 ar putea fi o veste proastă pentru mediul de afaceri

Alexandra Pele 09/03/2017 | 11:29 Financiar
Dispariția formularului 088 ar putea fi o veste proastă pentru mediul de afaceri

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

088 a murit! Trăiască 088! Mediul de afaceri a scăpat de unul dintre cele mai contestate formulare din istoria re­centă, numai că mecanismele care au dus la suspendarea codurilor de TVA și la blocarea activității a mii de companii sunt încă acolo.

Imaginați-vă următoarea scenă: un investitor străin, pregătit să semneze un contract de câteva milioane de euro pentru a dezvolta un proiect în România, este chemat la ANAF. Are nevoie de codul de TVA. În sediul administrației, puzderie de oameni. Într-un birou, câțiva birocrați îi eva­luează „intenția și capacitatea“ de a face business. Altfel nu primește codul – un fel de licență de a colecta taxe în nu­mele statului. „Deci, cu ce vă ocupați? Păi nu e bine. Aveți doar acest cod CAEN? Păi de ce nu vă ocupați și de cu­tare lucru?“ Cam așa au funcționat lucrurile anul trecut, pe vremea răposatului formular 088.

Introdus pe post de sită care să-i cear­­­nă pe cei suspecți de evaziune, birocra­­ticul formular prin care Fiscul afla de toate despre administratorii firmelor din România (de la venituri și studii până la alte detalii pe care le știa deja) a dus la un blocaj de proporții în prima parte a anului trecut. Datele erau introduse într-un soft care anula din oficiu coduri de TVA acolo unde vedea risc mare de frau­­­dă. Mediul de afaceri s-a revoltat.

ALTĂ PĂLĂRIE, ACEEAȘI MĂRIE. După câteva simplificări, formularul a rămas în picioare, iar softul a căpătat un rol „consultativ“. Inspectorii Autorității Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) erau cei care evaluau de acum „intenția și capacitatea“ companiei de a face afaceri. Și fie­care administrație o făcea după capul ei. Din februarie, formularul 088 a murit de tot, dar au rămas softul și legea care obli­­gă Fiscul să facă astfel de evaluări.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.