Dispare SMS-ul? Rețelele de telefonie mobilă vor adopta o nouă tehnologie

NewMoney 28/10/2019 | 14:03 Ştiri
Dispare SMS-ul? Rețelele de telefonie mobilă vor adopta o nouă tehnologie

Bâtrânul SMS este pe cale de dispariție. Introdus pentru prima oară în 1992, SMS-ul a fost o revoluție. În ultimii ani însă, limita de 160 de caractere și incapacitatea sa de a funcționa corespunzător prin internet au aruncat semne de întrebare tot mai mari asupra utilității sistemului.

În 2007 a fost propus sistemul Rich Communication Services (RCS), doar că la acea dată nu s-a bucurat de suficient sprijin.

Telefoanele cu Android renunță la SMS

Dar, cu sprijinul Google, cele patru mari companii de telefonie mobilă din SUA – AT&T, T-Mobile, Sprint și Verizon – au anunțat că vor începe să înlocuiască SMS-ul cu RCS în 2020.

Pe lângă renunțarea la limita de 160 de caractere, mesajele RCS vor arăta mai mult ca mesajele instant (IM) pe care le trimitem și le primim prin servicii precum iMessage (Apple), Messenger sau WhatsApp. RCS va include mesaje în grup, mesaje video și audio, imagini la rezoluție mare și va indica în timp real când cineva îți răspunde la mesaj.

Planurile Google nu se rezumă doar la mesaje. Gigantul IT vede un potențial de afaceri pentru reclame și oferte de la companii. Google a observat că oamenii pereferă să fie deranjați de companii mai degrabă prin mesaje decât prin telefoane.

Una dintre problemele RCS este aceea că platforma nu suportă criptarea end-to-end. Prin urmare, dacă securitatea și intimitatea sunt foarte importante pentru tine, ar fi indicat să rămâi cu clienți IM precum WhatsApp, Signal, Telegram ș.a.

Serviciile RCS vor înlocui SMS-ul pe telefoanele Android începând din 2020. În privința Apple, compania din Cupertino nu a făcut încă un anunț legat de trecerea la RCS.

În România, Orange a introdus în 2017 funcționalitățile RCS, disponibile prin aplicația Android Messages.