Directorul RCS&RDS este urmărit penal pentru spălare de bani; acţiunile companiei, în scădere

Emil Popescu 17/05/2017 | 11:34 Ştiri
Directorul RCS&RDS este urmărit penal pentru spălare de bani; acţiunile companiei, în scădere

Directorul general al RCS&RDS, Serghei Bulgac, a fost înştiinţat oficial, marţi, de DNA, că este urmărit penal în calitate de suspect pentru spălare de bani.

Înştiinţarea a fost emisă chiar în ziua listării DIGI la bursă, compania care controlează RCS&RDS. Acţiunile companiei erau tranzacţionate miercuri, în jurul orei 11:20, la un preţ de 40,1 lei pe titlu, în scădere cu 2,6% faţă de preţul de închidere de marţi, de 41,2 lei. În jurul orei prânzului, acțiunile DIGI pierduseră tot avansul câștigat marți, fiind tranzacționate la nivelul de 40 de lei, cel la care au intrat la tranzacționare în cadrul Ofertei Publice Inițiale (IPO).

La dată săvârşirii faptei pentru care este urmărit penal, Bulgac era directorul financiar al companiei.

DNA a înştiinţat oficial, la 5 mai, actuali şi foşti membri ai conducerii RCS&RDS cu privire la efectuarea urmăririi penale faţă de aceştia, în calitate de suspecţi în legătură cu săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi spălare de bani, privind un contract de asociere în participaţiune încheiat în anul 2009 între RCS&RDS SA şi Bodu SRL, având drept obiect un ansamblu pentru evenimente de dimensiuni mari aflat în Bucureşti şi la dată de 8 mai, RCS&RDS, cu privire la efectuarea urmăririi penale faţă de această în calitate de suspect, în cadrul anchetei în curs cu privire la aceleaşi fapte.

Ancheta DNA a fost readusă în atenţia publică la 5 mai, când procurorii DNA au dispus punerea sub urmărire penală şi măsura controlului judiciar pentru Mitică Dragomir, proprietarul Bodu SRL şi fost preşedinte al LPF.

Măsura a venit cu cinci zile înainte de încheierea ofertei bursiere pentru acţiunile Digi.

Ca urmare a acestei decizii, prospectul a fost modificat astfel încât investitorii au putut să se retragă din ofertă.

Iniţial, oferta fusese suprasubsrisa de actionarii persoane fizice de aproape 30 de ori, iar în urmă publicării prospectului o parte din investitori s-au retras.

Înainte de anunțul DNA, RCA a transmis, chiar în prospectul de lansare, că a depus în 2013 o plangere la DNA întemeiată pe faptul că a fost comisă o infracţiune împotriva unuia dintre administratorii companiei, plangere care a determinat DNA să analizeze contractul cu Bodu SRL şi să îşi pună problema dacă acordul a respectat legile anticorupţie din România.

Compania arată că a colaborat pe deplin cu DNA și că a achiziţionat în 2016 sala de evenimente pentru a o folosi în scopuri corporative, pentru furnizarea de servicii angajaţilor şi de asemenea, pentru a o închiria unor terţe părţi.

Separat, DNA a investigat anumite plăți de comisioane pe care LPF le-ar fi făcut la ordinul lui Dumitru Dragomir către un intermediar folosind fonduri primite de la RCS, în schimbul dreptului exclusiv de a difuza meciurile din Liga 1.

„Această investigaţie a condus la urmărirea penală a domnului Dumitru Dragomir pentru delapidare, spălare de bani şi evaziune fiscală. În iunie 2016, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat (cu drept de apel) pe domnul Dragomir la o pedeapsă cu închisoarea de 7 ani. Contractul nostru de difuzare încheiat cu LPF nu este investigat. De asemenea, noi nu am avut şi nu avem nicio relaţie comercială cu intermediarul despre care se pretinde că a fost implicat în presupusa schemă de spălare a banilor. DNA nu a avansat nicio acuzaţie împotriva noastră în legătură cu problema de mai sus. Cu toate acestea, dacă suntem acuzaţi sau se dovedeşte că am încălcat legislaţia anticorupţie aplicabilă în prezenta cauză sau în orice altă chestiune, orice astfel de acuzaţii sau încălcări pot avea un efect negativ semnificativ asupra reputaţiei şi activităţii noastre”, mai arata compania în prospect.

 

Emil are o experiență de peste 15 ani în presa economică, din care 13 la agenția Mediafax. Pentru NewMoney scrie pe domenii precum energie, industrie și auto.