Directorul FBI spune că „cel mai probabil” virusul care provoacă COVID-19 a rezultat în urma unui accident de laborator

Andrei Dumitru 01/03/2023 | 15:31 Ştiri
Directorul FBI spune că „cel mai probabil” virusul care provoacă COVID-19 a rezultat în urma unui accident de laborator

Directorul FBI, Christopher Wray, a recunoscut marţi că Biroul Federal de Investigaţii crede că pandemia de Covid-19 a fost probabil rezultatul unui accident de laborator care a avut loc în Wuhan, China, relatează CNN.

În primele sale comentarii publice despre ancheta FBI privind originile virusului, Christopher Wray a declarat într-un interviu pentru Fox News că „FBI a apreciat de ceva timp că originile pandemiei sunt cel mai probabil un posibil incident de laborator din Wuhan”.

CNN a relatat în 2021, citând două surse familiare cu această chestiune, că FBI avea „încredere moderată” în teoria scurgerii din laborator.

Comentariile şefului FBI vin la doar câteva zile după ce s-a aflat despre evaluarea Departamentului Energiei – încadrată la categoria „încredere scăzută” – , potrivit căreia Covid-19 provine cel mai probabil dintr-o scurgere de laborator din China, ceea ce, notează CNN, subliniază o divizare a opiniilor în cadrul guvernului SUA. întrucât marea parte a comunităţii de informaţii consideră în continuare că virusul Covid fie a apărut în mod natural, în natură, fie că există încă prea puţine dovezi pentru a se pronunţa într-un fel sau altul.

Consiliul Naţional de Informaţii, împreună cu alte patru agenţii – neidentificate -, a apreciat, cu un nivel scăzut de încredere, că infecţia iniţială cu Covid-19 „a fost cel mai probabil cauzată de expunerea naturală la un animal infectat cu acesta sau la un virus progenitor apropiat”, arată un raport din 2021 publicat de Biroul directorului Direcţiei Naţionale de Informaţii.

Agenţiile de informaţii pot face evaluări cu încredere scăzută, medie sau ridicată. O evaluare cu un nivel de încredere scăzut înseamnă, în general, că informaţiile obţinute nu sunt suficient de fiabile sau sunt prea fragmentate pentru a face o judecată analitică definitivă sau că nu există suficiente informaţii disponibile pentru a trage o concluzie mai solidă, precizează CNN.

Chrisopher Wray a declarat în interviul de la Fox News că FBI are o echipă de experţi care se concentrează în mod special asupra riscului de ameninţări biologice care ajung în „mâini greşite”, inclusiv la un „stat naţional ostil”.

„Vorbim despre o potenţială scurgere dintr-un laborator controlat de guvernul chinez, care a ucis milioane de americani”, a spus Wray despre coronavirus, „şi tocmai pentru asta a fost concepută această capacitate”, a explicat el.

Wray a declarat că majoritatea detaliilor investigaţiei FBI rămân clasificate şi că a fost dificil să colaboreze cu guvernul chinez în ceea ce priveşte investigarea originii pandemiei.

„Voi face doar observaţia că în opinia mea, guvernul chinez a făcut tot posibilul să încerce să zădărnicească şi să obtureze munca de aici, munca pe care guvernul nostru american şi partenerii străini apropiaţi o fac. Iar acest lucru este regretabil pentru toată lumea”, a comentat directorul FBI.

Luni, Ministerul chinez al Afacerilor Externe a criticat evaluarea actualizată a Departamentului Energiei, purtătorul de cuvânt Mao Ning afirmând că „părţile implicate ar trebui să înceteze să mai stârnească discuţii despre scurgerile din laboratoare, să înceteze să mai defăimeze China şi să înceteze să politizeze problema originii virusului”.