Direct dintre legende

Răzvan Țupa 21/02/2017 | 11:38 Timp Liber
Direct dintre legende

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Este al treilea an la rând în care muzicianul Kenny Garrett vine în România pentru o nouă serie de concerte de jazz. Cum se întâmplă în cazul celor mai buni din domeniu, cântările sale sunt mereu pline de surprize muzicale.

„Am cântat cu Sting, am cântat cu Guru sau Q-Tip, dar am urcat pe scenă și alături de legende ale muzicii, cum ar fi Woody Shaw, Freddie Hubbard sau Art Blakey&The Jazz Messengers. Am iubit întotdeauna muzica, în toată varietatea ei“, spune Kenny Garrett. La 18 ani, saxofonistul și-a făcut intrarea în lumea profesionistă a jazzului ca membru al Orchestrei Duke Ellington. Cea mai discutată perioadă din cariera lui este legată de ultima perioadă a legendei Miles Davis. Din 1987 până în 1991, Garrett a fost nelipsit în înregis­tră­rile și spectacolele anilor electrici ai lui Davis. „Dezvoltasem o relație muzicală în care nici mă­car nu era nevoie să ne vorbim. Practic ne adre­sam unul altuia pe scenă. Comunicam prin mu­zi­că. Pentru mine a fost extraordinar că nu era nevoie să vorbim despre ce urma să facem… pur și simplu făceam“, își amintește muzicianul.

Publicul. „Când cânt, chiar încerc să stabilesc o legătură cu oamenii. Încerc să îi port într-o călă­torie. Nu e numai o călătorie spirituală, vreau să rămână cu ceva ce își pot aminti, ceva înălțător pentru ei. Pentru că pot să fie piese care nu au nimic de-a face cu legătura spirituală, poate să fie doar ceva care îi mișcă ori le amintește de ceva ce li s-a întâmplat. Asta încerc să fac“, explică sa­xofonistul, și, din momentul în care urcă pe scenă, motoarele sale lirice încep să forjeze. Nu e nea­pă­rat un lucru care merge șnur, după cum s-a văzut acum doi ani la București, când muzicienii care l-au însoțit pe Garrett s-au văzut asaltați de o cu­noscută interpretă de muzică lăutărească. Saxofonistul a trebuit să refuze de mai multe ori insistența cu care Catanga se urca pe scenă ca să le ofere flori (o dată chiar în timpul unei piese).

Schimbări. „Nu vă așteptați să cânt la fel ca la ultimul meu concert. Mă schimb mereu, urmă­­rind ceea ce spiritul meu simte!“, spune Kenny Garrett. Mai mult decât orice alt artist din jazzul tradițional interpretat astăzi, Garrett este celebru pentru felul în care reușește să ridice publicul în picioare și să îl facă să se miște pe groove, spun organizatorii spectacolului: „Fie ca în Spania, când un bărbat din Camerun a sărit în sus și a izbucnit în mișcări africane, fie ca atunci când i s-a alăturat o tânără dansatoare de breakdance, spectacolul este întotdeauna același: spiritul preia controlul, iar mișcările vin natural“. Acestea sunt sursele de inspirație pentru „Do Your Dance“, al patrulea album al saxofonistului pentru Mack Avenue Records. Seria încheiată cu albumul lansat anul trecut vine după 15 materiale discografice lansate ca solist de Garrett din 1984 până în 2016.

Distincții. Muzicianul a fost nominalizat de mai multe ori de-a lungul timpului pentru premiile Grammy, Jazz, DownBeat și Soul Train. Publicaţia Washington City Paper l-a considerat „cel mai important saxofonist alto al generaţiei sale“, iar The New York Times îl numește „cel mai admirat saxofonist alto de jazz după Charlie Parker“. Kenny Garrett a câștigat Premiul Grammy la categoria „American post bop jazz saxophonist and flautist“ în 2010 pentru albumul live înregistrat cu Five Peace Band, un proiect în care a concertat îm­pre­ună cu Chick Corea, John McLaughlin, Christian McBride și Vinnie Colaiuta.

Piesele sale au fost selectate foarte des în topurile unor celebre reviste de specialitate precum Down Beat şi Billboard.

Saxofonistul e obișnuit ca muzica lui să fie le­gată de nume legendare din jazz: „De câte ori se pomenește de Kenny Garrett, probabil că se va face o legătură cu Miles Davis, dar, în același timp, și când e vorba de Herbie Hancock se vorbește mereu de Miles Davis sau de Waye Shorter. După o vreme, te obișnuiești“, spune el.

Și de această dată Kenny Garrett va fi însoțit în România de basistul Corcoran Holt, trupa sa cu un line-up de excepție incluzându-i acum pe pianistul Vernell Brown, pe bateristul Marcus Baylor şi pe percuţionistul Rudy Bird.

[/vc_column_text][vc_text_separator title=”Carieră” color=”juicy_pink”][vc_column_text]În peste 30 de ani petrecuți pe scenă, Kenny Garrett a parcurs, pe rând, toate etapele pe care le regăsești în biografiile muzicienilor legendari.[/vc_column_text][vc_column_text]Familie. Tatăl său era tâmplar și cânta de plăcere la saxofon.

Debut. Atunci când a intrat în Orchestra Duke Ellington, Garrett tocmai absolvise liceul Mackenzie din Detroit.

Personalitate. Primul album care conținea exclusiv compoziții ale sale a fost lansat abia în 1996, „Songbook“.

Diplomă. În 2011 a primit titlul onorific de doctor din partea Berklee College of Music.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

 


FOTO: Guliver / Getty Images

Și-a împărțit timpul între poezie și presă. A doua, culturală, prima... mai degrabă relațională. Scrie și pe poetic.ro. Este membru Pen Club Romania, iar la NewMoney Răzvan Țupa acoperă subiectele de cultură și timp liber.