Direct dintre legende

Răzvan Țupa 21/02/2017 | 11:38 Timp Liber
Direct dintre legende

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Este al treilea an la rând în care muzicianul Kenny Garrett vine în România pentru o nouă serie de concerte de jazz. Cum se întâmplă în cazul celor mai buni din domeniu, cântările sale sunt mereu pline de surprize muzicale.

„Am cântat cu Sting, am cântat cu Guru sau Q-Tip, dar am urcat pe scenă și alături de legende ale muzicii, cum ar fi Woody Shaw, Freddie Hubbard sau Art Blakey&The Jazz Messengers. Am iubit întotdeauna muzica, în toată varietatea ei“, spune Kenny Garrett. La 18 ani, saxofonistul și-a făcut intrarea în lumea profesionistă a jazzului ca membru al Orchestrei Duke Ellington. Cea mai discutată perioadă din cariera lui este legată de ultima perioadă a legendei Miles Davis. Din 1987 până în 1991, Garrett a fost nelipsit în înregis­tră­rile și spectacolele anilor electrici ai lui Davis. „Dezvoltasem o relație muzicală în care nici mă­car nu era nevoie să ne vorbim. Practic ne adre­sam unul altuia pe scenă. Comunicam prin mu­zi­că. Pentru mine a fost extraordinar că nu era nevoie să vorbim despre ce urma să facem… pur și simplu făceam“, își amintește muzicianul.

Publicul. „Când cânt, chiar încerc să stabilesc o legătură cu oamenii. Încerc să îi port într-o călă­torie. Nu e numai o călătorie spirituală, vreau să rămână cu ceva ce își pot aminti, ceva înălțător pentru ei. Pentru că pot să fie piese care nu au nimic de-a face cu legătura spirituală, poate să fie doar ceva care îi mișcă ori le amintește de ceva ce li s-a întâmplat. Asta încerc să fac“, explică sa­xofonistul, și, din momentul în care urcă pe scenă, motoarele sale lirice încep să forjeze. Nu e nea­pă­rat un lucru care merge șnur, după cum s-a văzut acum doi ani la București, când muzicienii care l-au însoțit pe Garrett s-au văzut asaltați de o cu­noscută interpretă de muzică lăutărească. Saxofonistul a trebuit să refuze de mai multe ori insistența cu care Catanga se urca pe scenă ca să le ofere flori (o dată chiar în timpul unei piese).

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Și-a împărțit timpul între poezie și presă. A doua, culturală, prima... mai degrabă relațională. Scrie și pe poetic.ro. Este membru Pen Club Romania, iar la NewMoney Răzvan Țupa acoperă subiectele de cultură și timp liber.