Din hoț în personaj de film. Cine este românul din Secuime care a pus pe jar poliția maghiară la începutul anilor ’90

Oana Borviz 20/07/2018 | 13:14 Timp Liber
Din hoț în personaj de film. Cine este românul din Secuime care a pus pe jar poliția maghiară la începutul anilor ’90

Cum poate deveni un spărgător de bănci eroul unei națiuni este o întrebare pe care nu ți-ai fi putut-o pune niciodată dacă nu ar fi existat cazul Attila Ambrus, românul din Secuime căruia regizorul Nimród Antal i-a dedicat un film cât se poate de onest.

Acest articol a apărut în numărul 44 (9 – 22 iulie) al revistei NewMoney

„Pare o poveste de Hollywood, însă este povestea adevărată a unui jucător de hochei, născut în Transilvania, care s-a transformat într-un hoț de bănci“, scria, la începutul anilor 2000, The Independent despre Attila Ambrus, secuiul care a ajuns un fel de Robin Hood modern al Ungariei, după ce a reușit să jefuiască aproape 30 de bănci și oficii poștale. Despre acest bandit-gentleman, cum a mai fost numit pentru modul neagresiv în care își regiza furturile, s-a scris mult, s-au făcut materiale documentare, interviuri.

Filmul „The Whisky Bandit“, regizat de Nimród Antal (regizor de origine ma­ghiară crescut la umbra Hollywood-ului, unde s-a remarcat cu filmul „Kontroll“), este însă cea mai nouă încercare de a reconstitui una dintre cele mai fascinante povești din istoria infracționalității.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.