Dilema Bauspar: cum ar putea fi salvate băncile pentru locuințe după un an de blocaj

Alexandra Pele 07/02/2017 | 11:54 Financiar
Dilema Bauspar: cum ar putea fi salvate băncile pentru locuințe după un an de blocaj

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Reluarea activităţii celor două bănci pentru locuinţe din România depinde de un proiect de lege din Parlament. Se întâmplă după un an de blocaj total.

Un raport publicat de Curtea de Conturi la finalul anului 2015 a blocat activitatea sistemului Bauspar, de economisire-cre­di­tare, din România. Practic, BCR Banca pentru Locuinţe şi Raiffeisen Banca pentru Locuinţe nu au încheiat niciun contract nou în 2016, doar contracte de cre­dit pentru cei care au ales să acceseze un îm­­prumut după perioada de economisire.

PRIME PENTRU ECONOMII. Sistemul Bauspar funcţionează după principiul „cooperativelor“, legislaţia noastră fiind în mare măsură o traducere a celei din Ger­mania şi Austria.

Clienţii care îşi deschid un cont de eco­nomii la una dintre cele două bănci beneficiază de o primă de la stat în va­­loare de 25% din sumele depuse, nu mai mult de 250 de euro pe an. Această sub­venţie de la stat a fost acordată cu sco­pul de a sprijini îmbunătăţirea condiţiilor în care locuiesc românii.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.