DIGI, după prima săptămână de tranzacționare: trecutul litigios ține acțiunile sub prețul cu care a intrat pe bursă

Alexandra Pele 19/05/2017 | 18:07 Ştiri
DIGI, după prima săptămână de tranzacționare: trecutul litigios ține acțiunile sub prețul cu care a intrat pe bursă

Acțiunile DIGI, compania prin care omul de afaceri Zoltan Teszari controlează operatorul telecom RCS&RDS, au încheiat prima săptămână la bursă sub prețul din Oferta Publică Inițială (IPO), de 40 de lei.

După o primă zi în care ”setea” de titluri noi a dus la o apreciere a acțiunilor DIGI cu 3%, vârful înregistrat marți fiind de 43,6 lei, anunțul DNA cu privire la începerea urmăririi penale față de Serghei Bulgac, CEO-ul RCS&RDS, au ținut acțiunile pe roșu, vreme de două zile.

Miercuri, acțiunile DIGI au închis la 39,5, o scădere de 4,1% față de ziua precedentă, iar joi au mai pierdut 50 de bani, respectiv 1,2%. Astfel, în doar două zile, capitalizarea bursieră a companiei a scăzut cu circa 220 de milioane de lei.

Joi, acțiunile au înregistrat o creștere de peste două procente, însă nu suficient cât să revină peste pragul de 40 de lei.

Cei care au avut cel mai mult de pierdut sunt investitorii instituționali, în condițiile în care pe retail s-a acordat un discount de 7%. Prin urmare, micii investitori continuă să fie pe plus, atât timp cât acțiunile sunt peste nivelul de 37,2 lei.

Singurul investitor instituțional despre care se știe că a participat la IPO este Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Bulgac a confirmat faptul că BERD a cumpărat cel mai mare pachet pe acest segment. De altfel, banca a precizat într-un răspuns transmis Ziarului Financiar că a achiziționat 17% din acțiunile scoase la bătaie, pentru care a plătit 130 de milioane de lei.

Serghei Bulgac este urmărit de procurorii anticorupție într-un dosar mai vechi, în care s-au dispus măsuri similare și pentru fostul CEO al operatorului telecom Alexandru Oprea, precum și pentru vicepreședintele și directorul executiv Ioan Bendei. În același dosar mai este anchetat și Dumitru Dragomir, fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF).

Dumitru Dragomir este acuzat că în perioada 2009-2011 ar fi pretins suma de 3,5 milioane de euro, din care ar fi primit 3,1 milioane de euro, de la Ioan Bendei, în contextul executării în perioada respectivă a unui contract de cesiune a drepturilor de televizare a Ligii 1, încheiat în aprilie 2008 între LPF și consorțiul Antena Grup-RCS&RDS.

În timpul procesului de listare, DNA a anunțat urmărirea penală a lui Oprea și a lui Bendeac, iar ulterior au extins procedura și asupra companiei.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.