„To serve” – verbul preferat al tehnocratului Manuel Costescu

[vc_row][vc_column][vc_column_text]A renunțat la un salariu anual de 200.000 de lire sterline pentru un job la Guvern. Și ar mai fi ceva. Fost bancher la JP Morgan, Manuel Costescu a acceptat fotoliul public cu gândul la JFK. Nu trageți (concluzii)!
Manuel Costescu se ocupă de mai bine de opt luni de promovarea României. A fost numit secretar de stat în iunie, însă din februarie conduce departamentul de atragere a investițiilor străine. „Complimentul care mi s-a adus cel mai des este realismul cu care prezint situația. Niciodată n-am fost o «majoretă» fără substanță. Am prezentat faptele“, spune Costescu despre responsabilitățile sale.
Între JPM și JFK. Decizia de a se întoarce în România, după zeci de ani petrecuți la studii în SUA și ulterior ca analist și director la companii prestigioase din New York și Londra, nu i-a dat prea multe bătăi de cap. „Soției nu îi este clar, nu prea înțelege de ce am făcut treaba asta“, glumește Costescu. Absolvent al unui Master din cadrul școlii de administrație a Universității Harvard (Kennedy School of Government), Costescu a acceptat să facă parte din guvernul de tehnocrați din simț civic.
Deși pare kitschy (…) la un moment dat în viață trebuie să serve“, spune el în romgleză. Într-o traducere aproximativă, acest serve se referă la contribuția fiecărui cetățean la bunăstarea țării, ceea ce poate însemna multe, de la înrolarea în armată la acceptarea unei demnități publice. Celebra frază rostită de președintele american John F. Kennedy în discursul său inaugural din 1961, „nu întrebați ce poate face țara pentru voi, întrebați ce puteți face voi pentru țară“, l-a impresionat pe Costescu, iar când a venit timpul, a răspuns apelului.
Înainte de a deveni secretar de stat, Costescu trăia la Londra, alături de soție și cei trei copii. Lucra ca director executiv la banca de investiții JP Morgan, una dintre cele mai mari instituții financiare din lume, și administra portofoliul de clienți din zona publică. A avut printre clienți Banca Națională a României, Banca Angliei, Banca Elveției, Banca Ungariei sau agențiile de dezvoltare ale Austriei, Germaniei și Finlandei.
Sunt mai multe lucruri pe care le face un bancher în domeniul acesta. Pe de o parte sunt tranzacțiile pure de debt capital market (obligațiunile suverane prin care se finanțează datoria publică, n.r.). Altă categorie sunt tranzacțiile de piață: swap-uri, tranzacții care mitighează, în general, riscuri“, explică acesta.
„Nu mai poți să uiți.“ Venirea sa în Guvern a fost privită cu admirație de colegii de la Londra.

„Ei întotdeauna au apreciat aportul civic. Pentru mine a fost foarte ușor să vin dintr-o companie care să susțină ideea asta: to serve“, spune secretarul de stat. La câteva luni de la preluarea mandatului, când pe agențiile străine au început să ruleze știri despre creșterea de 22% a investițiilor străine din România, mesajele au început să curgă, spune Costescu, măgulit de faptul că foștii colegi îi apreciază „aportul civic“.
Bancherul a reușit să atragă în jurul său și alți specialiști care și-au pus cariera pe pauză pentru oportunitatea de a guverna. În vară vorbea despre tineri de la Roland Berger care vin pe un salariu de 12 ori mai mic pentru a lucra în administrație, însă exemplele nu se opresc aici. „În sala asta e o fată care, la fel, câștiga foarte bine și care are cetățenia suedeză. Sunt trei profesori de la ASE“, spune el.
Cel mai bun exemplu este un băiat pe care a trebuit să-l dau afară, în cele din urmă, pentru binele lui“, glumește Costescu. A venit din februarie și a lucrat fără niciun ban. „Este o altă dimensiune de voluntariat. Este voluntariat la nivelul la care cineva își dedică viața pentru aceste opt luni și se implică 100%“, spune el.
Secretarul spune că pe lângă o reformă a administrației e nevoie și de o reformă a „administratorilor“. La Guvern trebuie să lucreze oameni inteligenți, competenți, „care să înțeleagă că ceea ce fac necesită o anumită inițiativă. Birocrația nu poate înlocui leadershipul și ideile“. Întrebat dacă echipa coagulată în jurul miniștrilor tehnocrați va rămâne după alegeri, Costescu spune că, indiferent de alegerile individuale, „odată ce lucrezi la Guvern ești pentru totdeauna parte din narațiunea țării. Nu mai poți să uiți“.
[/vc_column_text][vc_text_separator title=”Lecții din Guvern„][vc_column_text]Deși nu a avut joburi „plictisitoare“, Costescu a avut parte de cea mai abruptă curbă de învățare la Guvern.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1475932578280{background-color: #ffe8e8 !important;}”]ECHIPA
„Poți să fii tu un jucător bun de fotbal, dar dacă ăla care îți dă pasa în fiecare meci e bolnăvior, s-a cam terminat.“
PROVOCAREA NR.1
„Încercarea de a crea o punte între dinamismul antreprenorilor din România, locali sau străini, și anchilozarea administrativă.“
MOTTO
„Nu întrebați ce poate face țara pentru voi, întrebați ce puteți face voi pentru țară“, J.F.K.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
FOTO copertă: Manuel Costescu conduce departamentul de atragere a investițiilor străine în România. Sursa: Laszlo Raduly / NewMoney