Diaspora cea greu încercată. Câți bani au trimis acasă în 2016 românii plecați la muncă în străinătate

Alexandra Pele 15/03/2017 | 14:32 Ştiri
Diaspora cea greu încercată. Câți bani au trimis acasă în 2016 românii plecați la muncă în străinătate

Românii plecați la muncă în străinătate au trimis în țară circa 3,15 miliarde de euro în 2016, în creștere cu 13,2% față de anul anterior, reiese din datele comunicate de Banca națională, la solicitarea NewMoney. Suma este comparabilă cu cele patru miliarde de euro, cât reprezintă investițiile străine directe atrase de România anul trecut.

În cinci din ultimii zece ani, valoarea remiterilor a depășit-o pe cea a investițiilor făcute de multinaționale. Remiterile diasporei au atins în 2016 cel mai ridicat nivel din 2009 (tabel), când acestea au însumat 3,5 miliarde de euro, jumătate din cât erau înainte de criză.

Subiectul diasporei românești a fost relansat în atenția opiniei publice, odată cu dezvăluirile făcute, zilele trecute, de publicația The Observer. Investigația britanicilor a scos la iveală situația a circa 7.500 de femei, majoritatea românce, plecate la muncă în Sicilia, care au devenit victime ale sclaviei și abuzurilor sexuale.

Româncele nu au contracte de muncă legale și sunt plătite cu mai puțini bani decât cere legea, afirmă un lider de sindicat din Italia. De asemenea, ele sunt supuse unor munci în condiții extreme și unor abuzuri sexuale.

„Când am venit aici, am crezut că am venit la un loc de muncă greu, dar decent, într-o altă țară europeană, însă am sfârșit prin a fi sclavi”, a mărturisit una dintre româncele care s-au destăinuit jurnaliștilor. Ea a povestit cum, alături de celelalte muncitoare sezoniere, au devenit simple obiecte de distracție pentru fermier și prietenii săi.

„Acolo de unde vin eu, din Moldova românească, nimeni nu are un loc de muncă”, s-a plâns românca, în timp ce-și alăpta fiica în vârstă de câteva luni, într-un depozit întunecat din provincia italiană Ragusa. „Acolo (în Moldova, n.r.) salariul mediu este de 200 de euro pe lună. Aici poți face mult mai mult, chiar dacă suferi”, a concluzionat femeia.


remiteri_romani_diaspora_newmoney_bnr
Sursa datelor: Banca Națională a României

Din rapoartele oficiale ale mai multor instituții reiese că aproape patru milioane de români lucrează în străinătate, având o contribuție de aproape 85 de miliarde de euro la economiile țărilor de adopție, adică peste 50% din PIB-ul României, potrivit calculelor NewMoney.

Cei mai mulți români, în jur de 2,8 milioane, sunt plecați în Italia, Germania, Franța, Austria, Marea Britanie, Ungaria și Grecia. Printre cele mai căutate meserii de pe portalurile de joburi care recrutează pentru străinătate se numără cea de șofer (de taxi, de TIR), de îngrijitor, de chelner, de bucătar și de muncitor în agricultură.

Mai bine plătiți sunt românii plecați în Marea Britanie, al căror viitor post-Brexit se va decide în următorii doi ani. Circa 233.000 de români lucrează în Regatul Unit, formând a patra cea mai mare comunitate de străini din UK, după polonezi, indieni și irlandezi.

Banca Mondială estimează că Marea Britanie este a patra cea mai mare sursă de remiteri din lume. Muncitorii migranți de acolo au trimis, anul trecut, în țările de origine circa 23,4 miliarde de euro, dar suma ar putea scădea, atât ca urmare a deprecierii lieri sterline, cât și a negocierilor legate de ieșirea țării din UE, notează Financial Times.

 

 


FOTO: Mediafax

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.