Dezvoltatorul megaproiectului Casa Radio deschide un mall în Timișoara la începutul lui 2018

Andreea Neferu 05/07/2017 | 09:29 Ştiri
Dezvoltatorul megaproiectului Casa Radio deschide un mall în Timișoara la începutul lui 2018

 

Dezvoltatorul imobiliar israelian Plaza Centers, care are în portofoliu și proiectul Casa Radio din Capitală, va inaugura centrul comercial Timișoara Plaza la începutul anului viitor.

Compania a primit autorizația de construire a centrului comercial în 2015, iar la acea vreme, deși nu preciza valoarea totală a investiției, Plaza Centers spune că proiectul va fi finanțat în proporție de 65% de Banca de Export-Import a Ungariei. Centrul va avea 26.000 de metri pătrați suprafață închiriabilă, potrivit datelor incluse într-un raport al companiei. Dezvoltatorul imobiliar a semnat un contract de pre-închiriere cu francezii de la Auchan pentru un hipermarket în cadrul Timișoara Plaza.

În ciuda faptului că în Timișoara au apărut panouri stradale care anunță finalizarea proiectului în prima parte a anului viitor, Plaza Centers notează într-un raport recent că ”firma realizează execuția proiectului din Timișoara în funcție de disponibilitatea capitalului, finanțarea externă și cererea venită din partea chiriașilor”. Mai mult, compania israeliană spune că își va concentra eforturile investiționale către România și  Serbia și că vrea să avanseze cu proiectul Casa Radio din București. Compania, care se află din 2013 în proces de reorganizare juridică, a semnat în 2006 un acord cu Ministerul Dezvoltării pentru dezvoltarea proiectului Casa Radio în parteneriat public-privat. Între timp, din cauza crizei, proiectul nu a mai pornit, iar Plaza Centers a demarat și o investigație internă privind această investiție, dorind de asemenea să renegocieze anumiți termeni incluși în contractul de parteneriat public-privat încheiat în 2006.

În orașul de pe Bega, care până acum câțiva ani avea un singur centru comercial, Iulius Mall, controlat de omul de afaceri ieșean Iulian Dascălu, mai mulți dezvoltatori au anunțat proiecte noi. Fondul de investiții NEPI a inaugurat deja anul trecut Shopping City Timișoara, iar Alpha Group Investments, o divizie a grupului Alpha Bank, alături de TBE Business Solutions, o companie condusă de Ali Ergun Ergen, au anunțat acum doi ani că vor ridica, de asemenea, un mall la Timișoara. Deocamdată nu au mai fost anunțate informații cu privire la acest ultim proiect.

Totodată, Iulian Dascălu, care a intrat în parteneriat anul acesta cu sud-africanii de la Atterbury, are în plan o investiție de 220 de milioane de euro ce va gravita în jurul mall-ului Iulius din Timișoara, care va implica construcția unui proiect multifuncțional ce va include și extinderea zonei de retail.

Plaza Centers a vândut în ultimii ani mai multe terenuri în România, printre care o parcelă de 31.500 de metri pătrați în Târgu Mureș pentru 3,5 milioane de euro sau 41.000 de metri pătrați din Hunedoara pentru 1,2 milioane de euro.


Sursă foto: Cristina Dobreanu

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.