Ştiri

Dezvoltatorul imobiliar Prime Kapital: Profitul nu ar trebui să fie singurul motor al investițiilor în rezidențial. Există o lipsă de produse de calitate în piață

Prețurile locuințelor din România evoluează în linie cu cererea, însă în același timp există deficiențe în ceea ce privește calitatea produselor livrate pe piață, spun reprezentanții companiei de dezvoltare imobiliară Prime Kapital, fondată în 2016 de foști executivi ai celui mai mare investitor din industria locală de real estate.

”Prețurile sunt stabile, dar cred că oamenii ar trebui să ceară mai mult (în ceea ce privește calitatea locuințelor pe care le cumpără – n.r.)”, spune Maggie Kitshoff (foto), directorul proiectelor rezidențiale din cadrul Prime Kapital, companie înființată de Martin Slabbert și Victor Semionov, fondatori și foști manageri ai fondului de investiții NEPI, unul dintre cei mai mari jucători din piața imobiliară din Europa Centrală și de Est. Ei au înființat Prime Kapital în 2016, după ce în 2015 și-au dat demisia din NEPI, la opt ani după ce puseseră bazele fondului de investiții.

”Standardele dezvoltărilor rezidențiale din România nu sunt foarte înalte. Marjele de profit mari nu ar trebui să fie singurul motor al industriei. Noi credem că putem livra produse la standarde mult mai înalte, însă la prețuri similare cu cele existente în prezent pe piață (…). Cerere există pe piață, însă există o lipsă de ofertă de produse de calitate”, spune Martin Slabbert.

Prime Kapital pregătește în prezent primul său proiect rezidențial de pe piata locală, după ce şi-a securizat prezența în România şi în alte țări din Europa Centrală şi de Est prin mai multe achiziții sau dezvoltări greenfield pe segmentul comercial. Complexul Avalon, ce va include circa 800 de locuințe construite în două faze, va fi dezvoltat pe un teren de 8,1 hectare din Pipera, cumpărat anul trecut de Prime Kapital de la omul de afaceri Gigi Becali cu 11-12 milioane de euro. Astfel, dezvoltatorul se îndreaptă către o zonă ”fierbinte” a rezidențialului bucureștean, în care mai mulți investitori au anunțat în ultima perioadă că vor construi proiecte de locuințe, printre aceștia numărându-se și israelienii de la Hagag.

Prime Kapital estimează că în prima jumătate a anului viitor va obține PUZ-ul şi autorizațiile de construire pentru viitorul ansamblu rezidențial, urmând ca prima fază a proiectului să fie demarată în vara lui 2019 şi să fie gata în octombrie 2021, când va începe, de altfel, şi construcția celei de-a doua etape, estimată să se încheie în 2024. Proiectul va include apartamente, case înșiruite și vile cu suprafețe utile între 70 și 262 de metri pătrați.

Reprezentanții companiei nu au oferit detalii privind valoarea investiției în acest proiect, însă au arătat că acesta va fi construit din fonduri proprii.

Un al doilea proiect rezidențial pe care Prime Kapital îl are pe planșă va fi situat în cartierul Bucureștii Noi din Capitală, pe un teren cumpărat anul trecut de la compania ungurească TriGranit. ”Există posibilitatea să demarăm mai devreme construcția proiectului din Bucureștii Noi decât în Pipera”, a spus Kitshoff, care a adăugat că Prime Kapital ia în calcul achiziția unor alte terenuri pentru noi dezvoltări rezidențiale atât în București, cât și în orașele secundare din țară.

Dincolo de cele două proiecte rezidențiale, Prime Kapital este un dezvoltator care încă de la înființare s-a concentrat pe segmentul comercial. Compania a cumpărat în ultimul an două proiecte de retail în România, Era Shopping Park din Iași și Militari Shopping Center din București, însă deține centre comerciale și în Polonia și în Bulgaria. În România, Prime Kapital vrea să dezvolte proiecte de retail în orașe precum Târgoviște, Pitești, Ploiești, Balotești, Baia Mare sau Roman, potrivit informațiilor de pe site-ul propriu. ”Este posibil să intrăm și pe alte segmente ale pieței imobiliare. Totuși, nu vom cumpăra clădiri de birouri. Există însă opțiunea de a le dezvolta”, a spus Martin Slabbert.


Sursă foto: NewMoney/Laszlo Raduly

Andreea Neferu

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.

Recent Posts

Mugur Isărescu: Noi nu vedem recesiune. Riscul a fost pentru trimestrul întâi

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat că nu vede România îin pragul…

11 minute ago

Premier Restaurants România va deschide 7 restaurante McDonald’s în România, în 2024

Premier Restaurants România, operatorul restaurantelor McDonald's din țară, are în plan deschiderea a șapte noi…

39 de minute ago

Acțiunile FORT intră la tranzacționare pe piața AeRO, începând cu 17 mai

Compania de cybersecurity FORT SA anunță debutul tranzacționarii pentru acțiunile sale (simbol BVB: 4RT) pe…

o oră ago

Magnus Carlsen, câștigătorul primei etape a Grand Chess Tour: “Dacă am o zi bună, am o șansă”. Urmează etapa de la Bucureşti

Prima etapă a Grand Chess Tour (GCT) s-a încheiat cu o serie spectaculoasă de zece…

o oră ago

Febra speculativă a Gamestop, reprodusă și în 2024. Ce a stat, de fapt, la baza efervescenței din piață?

Febra speculativă a Gamestop și altor acțiuni „meme" de la începutul anului 2021 pare, cu…

o oră ago

BERD: Economia Rusiei, peste nivelul de dinainte de Războiul din Ucraina

Economia rusă s-a dovedit mai rezistentă decât s-a prevăzut şi urmează să crească în acest…

2 ore ago

Acest website folosește cookies