Dezvăluiri la Casa Albă. Cum se tratează Donald Trump împotriva COVID-19

Elena Marinescu 19/05/2020 | 09:02 Ştiri
Dezvăluiri la Casa Albă. Cum se tratează Donald Trump împotriva COVID-19

Preşedintele american, Donald Trump, a dezvăluit că ia hidroxiclorochină de o săptămână şi jumătate, un medicament împotriva paludismului a cărui eventuală eficacitate contra coronavirusului nu a fost demonstrată riguros până în prezent.

„Iau asta pentru că aud lucruri foarte bune”, a declarat Donald trump în cursul unei discuţii cu jurnaliştii la Casa Albă. „Ştiţi vorba aia: ce ai de pierdut?”, a adăugat el.

„În fiecare zi, o pastilă în fiecare zi. La un moment dat, mă voi opri”, a mai spus preşedintele american, insistând că toate testele pe care le-a efectuat până în prezent pentru COVID-19 au ieşit negative. Preşedintele american a precizat că doctorul său personal nu i-a recomandat medicamentul, dar i l-a cerut el medicului oficial al Casei Albe.

Săptămâni la rând Donald Trump a pledat pentru hidroxiclorochină, recomandându-l ca potențial tratament pentru COVID-19, în ciuda faptului că mulți profesioniști, inclusiv din administrația sa, privesc cu rezerve eficiența acestui medicament în tratarea infecției cu noul coronavirus. În plus, medicamentul ar putea avea efecte secundare importante asupra anumitor pacienți.

„Am început să-l iau, pentru că eu cred că e bun. Am auzit de o mulțime de cazuri fericite”, le-a spus Trump reporterilor, potrivit Digi24. „Multe lucruri pozitive se întâmplă datorită hidroxiclorochinei și ați fi surprinși să știți câte persoane iau acest tratament, în special cei din prima linie. Foarte mulți îl iau, și eu îl iau”, a dezvăluit Trump.

„Dacă nu va fi bun, o să vă spun. Nu-mi va face rău, e pe piață de 40 de ani pentru malarie, lupus, pentru alte lucruri. Eu îl iau, cei din prima linie îl iau, doctorii îl iau…”, a justificat președintele SUA decizia de a se autotrata preventiv împotriva noului coronavirus.

Cunoscută sub denumirea comercială de Plaqenil, hidroxiclorochina va fi produsă inclusiv în România. Recent, directorul Antibiotice Iaşi, Ioan Nani, a afirmat că fabrica va putea produce în curând 3,5 milioane de comprimate de hidroxiclorochină.