DEZVĂLUIRI. Ce se întâmplă cu adevărat la centrala nucleară de la Zaporijie. Cât de mare este pericolul unui incident nuclear devastator?

Elena Marinescu 27/08/2022 | 16:24 Ştiri
DEZVĂLUIRI. Ce se întâmplă cu adevărat la centrala nucleară de la Zaporijie. Cât de mare este pericolul unui incident nuclear devastator?

Într-un interviu pentru UkraineWorld, Valeria Hesse, bursier la Centrul pentru Neproliferare din Odessa şi consultant de cercetare la Atomic Reporters, dezvoluie că pericolul unei explozii la Centrala nucleară de la Zaporojie poate fi devastator, asemănător ca amploare cu incidentul de la Fukusima, putând afecta direct populaţia care locuieşte pe o rază de peste 300.000 de km pătraţi.

De altfel, centrala a fost transformată de ruși într-o armă atomică pe care o folosesc ca pârghie pentru a amenința Ucraina și Occidentul.

Operatorul nuclear ucrainean Energoatom a avertizat sâmbătă că există un risc de ”pulverizare de substanţe radioactive” la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de trupele ruse.

„Rusia a pus în pericol securitatea și siguranța nucleară la Centrala Nuclearo-Electrică de la Zaporojie prin militarizarea teritoriului centralei și este responsabilă pentru toate riscurile asociate”, avertizează experta din Ucraina în interviul citat.

„Există o amenințare iminentă”

Valeria Hesse susţine că forțele ruse de ocupație au plasat arme grele lângă mașinile critice la centrala nucleară, muniția fiind amplasată aproape de echipamentul care asigură funcționarea turbogeneratorului. Şi, în contextul în care bombardarea centralei de către forțele militare ruse continuă, există o amenințare iminentă, dar este imposibil de știut când și unde situația ar putea deveni critică.

Potrivit Energoatom (compania ucraineană de energie nucleară), în cazul unui dezastru la CNE Zaporojie, zona de potențială contaminare ar putea ajunge la 2 milioane km pătraţi, în timp ce posibila zonă de excludere ar putea fi de până la 30 000 km pătraţi.

Cu toate acestea, scenariile mai realiste sunt că forțele ruse pot deteriora o insulă de turbină a unității operaționale de generare a aburului sau generatoarele de rezervă. Dacă se întâmplă acest lucru, dezastrul rezultat ar putea fi similar cu o situație de la Fukushima.

De aceea, există riscul ca atacurile armatei ruse să poată deteriora incinta reactorului. În același timp, estimările preliminare arată că, pentru a-l distruge, izolarea reactorului ar trebui să fie lovită direct de multiple lovituri de artilerie.

„Rusia a luat ostatică întreaga lume”

Structura de izolare este capabilă să reziste la lovirea unui avion în cădere (20 de tone). Cu toate acestea, în cazul bombardării, chiar și cu marja de siguranță încorporată, nu există nicio garanție că izolația va rămâne intactă.

„Astfel, Rusia a luat ostatică întreaga lume și a făcut pe toată lumea să încerce să evalueze cât de periculoase ar putea deveni lucrurile dacă se întâmplă ceva și cu ce tip de eliberare de radiații ne-am confrunta. Este total împotriva dreptului internațional”, explică Valeria Hesse.

Este necesară o misiune a AIEA pentru a asigura punerea în aplicare a măsurilor de siguranță, securitate și garanții. CSONU ar trebui, de asemenea, să ia o decizie privind stabilirea unei zone demilitarizate în zonele din jurul centralei, astfel încât AIEA să poată efectua inspecțiile necesare. Mecanismul legal de utilizat este de a aduce problema Consiliului de Securitate al ONU, care are deja loc, însă faptul că Rusia are drept de veto asupra Consiliului este o piedică uriașă, conchide experta în interviu.

Energoatom investighează pagubele produse de ultimele bombardamente ruseşti

Operatorul de stat ucrainean Energoatom a transmis sâmbătă printr-un comunicat de presă că în ultimele 24 de ore, armata rusă a bombardat în mod repetat complexul centralei nucleare, pagubele fiind în prezent investigate.

“Din cauza prezenței armatei ruse, a armelor, echipamentelor și explozivilor acestora la centrala electrică, există riscuri grave pentru funcționarea în siguranță a Centralei de la Zaporojie. Ca urmare a bombardării periodice, infrastructura centralei a fost deteriorată, există riscuri de scurgere de hidrogen și pulverizare a substanțelor radioactive, iar pericolul de incendiu este mare”, a anunțat Energoatom.

La rândul său, Ministerul Apărării de la Moscova a acuzat forțele ucrainene că au bombardat centrala de la Zaporijie de trei ori în ultimele 24 de ore. “Au fost trase în total 17 obuze, dintre care patru au lovit acoperișul clădirii speciale nr. 1, unde sunt depozitate 168 de ansambluri de combustibil nuclear american WestingHouse”, a declarat ministerul într-un comunicat.

Totuși, forțele ruse, care controlează centrala de la începutul lunii martie, susțin că nivelul radiațiilor la uzină a rămas la valori normale.

Putin, somat să înceteze jocul de-a explozia atomică

AIEA a publicat un mesaj semnat de 42 de țări (inclusiv România) prin care-i cere liderului rus să înceteze jocul de-a explozia atomică și să lase forțele ONU să asigure paza complexului nuclear de pe malul râului Nipru.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat vineri că situația de la Zaporijie rămâne “foarte riscantă”, după ce două dintre cele șase reactoare ale sale au fost reconectate la rețeaua națională în urma bombardamentelor care au determinat deconectarea centralei nucleare pentru prima dată în istoria sa.

În Zaporojie, oraș aflat în partea central-sudică a Ucrainei şi care găzduieşte cea mai mare centrală nucleară din Europa, erau oficial înainte de învadarea Ucrainei de către Rusia aproximativ 800.000 de locuitori. Având şase reactoare cu o capacitate de 1.000 de megawaţi fiecare, centrala Zaporojie se află din luna martie în mâinile forţelor ruse.

În ultimele săptămâni, Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardamente care au vizat locul acestei centrale, ceea ce a sporit temerile privind producerea unei catastrofe de tipul celei din 1986 de la Cernobîl.