Dezbatere PNRR în Parlament. Cîţu: În această guvernare vom trece Carpaţii cu o autostradă. Replica PSD

Andrei Dumitru 26/05/2021 | 14:13 Ştiri
Dezbatere PNRR în Parlament. Cîţu: În această guvernare vom trece Carpaţii cu o autostradă. Replica PSD

Premierul Florin Cîţu a declarat, miercuri, în Parlament, la prezentarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), este un plan diferit pentru că, pe lângă investiţii, vine şi cu o parte de reformă, iar toate investiţiile trebuie finalizate până în 2026, iar dacă nu le finalizăm, ”pierdem banii”. El s-a adresat în special opoziţiei spunând să nu mai reclame că unele proiecte nu au fost incluse în PNRR, pentru că sunt criterii foarte clare de includere în acest program.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a transmis că reprezentanţii Executivului se consideră apostolii transparenţei, dar sunt ”trâmbiţele austerităţii”. El consideră că premierul nu a prezentat PNRR în faţa senatorilor şi deputaţilor, afirmaţia fiind făcută după discursul premierului cu această temă. Ciolacu a numit coaliţia de guvernare ”coaliţia şmenului”.

Cîţu: În această guvernare vom trece Carpaţii cu o autostradă

„În ultimele câteva luni, din momentul în care a apărut acest plan, am tot fost acuzat că nu vreau să prezint acest plan în Parlamentul  României. Astăzi sunt aici, când am fost invitat să prezint planul. (…) Astăzi, aici, de la această tribună, le vorbesc în primul rând românilor şi ţin foarte mult la transparenţă şi profesionalism”, a afirmat Cîţu.

El susţine că a văzut „foarte multe interpretări eronate” în spaţiul public cu privire la PNRR, „unele dintre acestea întreţinute cu intenţie”.

„Este un plan diferit pentru că, pe lângă investiţii de care toate ţările din UE au nevoie, acest plan vine şi cu o parte de reformă, asta este partea diferită de ceea ce am avut până acum, o parte de reformă pe care fiecare Guvern şi-o asumă transparent. (…) Toate investiţiile pe care le facem prin acest program trebuie finalizate până în 2026. Asta înseamnă că sunt proiecte mature, iar dacă nu le finalizăm pierdem banii, nu mai strigaţi că proiectul x sau y nu a fost inclus nî PNRR, mai ales colegilor din Opoziţie, pentru că ştiţi foarte bine cum funcţionează şi ştiţi foarte bine că unele proiecte nu pot fi incluse în acest plan”, a adăugat Cîţu.

În ceea ce priveşte reformele, Cîţu a afirmat că „nu le facem pentru că ne spune cineva”, ci pentru că România trebuie să treacă la următoarea etapă de dezvoltare.

„Vă asigur, dragi colegi din Opoziţie, că nu este un program politic, este un program pe proiecte acest PNRR, este un plan care garantează, din punctul meu de vedere şi al Guvernului pe care îl conduc, că vom avea o guvernare pe principii liberale cel puţin opt ani de zile de acum încolo”, a susţinut el.

Cîţu a făcut referire şi la a doua sa vizită la Bruxelles legată de PNRR, el explicând, în acest context, că rolul său „a fost acela de a-i asigura pe partenerii noştri, cei care au făcut designul acestui plan, că România îşi va menţine cursul pe care şi l-a asumat în ceea ce priveşte strategia fiscal-bugetară în perioada următoare”.

El a arătat că reformele „nu înseamnă ceea ce vedem în spaţiul public în fiecare zi, nu înseamnă reducerea veniturilor, a pensiilor şi alte scenarii apocaliptice”.

„Reformă înseamnă că putem garanta că putem să plătim şi pensii şi salarii mai mari până în 2030 fără să destabilizăm situaţia financiară a României. (…) Pe mine mă interesează toţi românii. Mai mult, prin acest program vom garanta că investiţiile vor merge în toate colţurile România, este un alt obiectiv al acestui PNRR: toate zonele din România vor beneficia de pe urma acestor investiţii, nu doar anumite zone”, a afirmat Cîţu.

Premierul a menţionat că România are nevoie de toată suma prevăzută în PNRR, pentru „a prinde din urmă” alte ţări dezvoltate.

„Vom lua toată această sumă, vom folosi iar companiile româneşti şi ceilalţi investitori vor fi cei care vor implementa acest program care va duce la dezvoltarea României în perioada următoare. Acest program este garanţia pe care o dau românilor că vom reduce semnificativ decalajele dintre noi şi ţările dezvoltate”, a mai afirmat premierul.

Cîţu a adăugat că „în această guvernare vom trece Carpaţii cu o autostradă”.

La şedinţă şi-au anunţat prezenţa 370 de deputaţi şi senatori dintre cei 466, cvorumul fiind asigurat.

În timp ce primul ministru îşi ţinea discursul în plenul Parlamentului, unii dintre senatorii şi deputaţii Opoziţiei au vociferat, iar la un moment dat preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, le-a solicitat acestora să înceteze.

Ciolacu: Vă consideraţi apostolii transparenţei, dar sunteţi trâmbiţele austerităţii

Marcel Ciolacu a spus că reprezentanţii Executivului se consideră apostolii transparenţei, dar sunt ”trâmbiţele austerităţii”. El consideră că premierul nu a prezentat PNRR în faţa senatorilor şi deputaţilor, afirmaţia fiind făcută după discursul premierului cu această temă. „Sezonul la schi s-a încheiat, îi transmit lui Iohannis să citească prostiile lui Cîţu şi Barna din PNRR, să încetăm să ne mai facă de râs la Bruxelles”, a afirmat Ciolacu.

Marcel Ciolacu i-a transmis premierului Florin Cîţu că afară îl aşteaptă fermierii să le spună de ce agricultura primeşte zero euro prin PNRR.

„Domnule Cîţu, de data asta nu aţi mai avut pe unde să fugiţi. Afară vă aşteaptă fermierii să le spuneţi de ce agricultura primeşte zero euro prin PNRR în timp ce firmele de consultanţă primesc 2 miliarde de euro. Luaţi-l şi pe Orban şi spuneţi de ce nu aţi dat nici acum despăgubirile şi subvenţia pentru seceta de anul trecut. Ieşiţi şi spuneţi de ce românii mănâncă 70% produse de import în timp ce guvernarea de dreapta vrea să distrugă agricultura românească. Domnule Cîţu, haideţi cu curaj, să nu mai fugiţi iar dacă doriţi să coborâţi la fermieri împreună cu domnul Orban pot solicita o pauză”, a transmis Ciolacu.

Ciolacu a reproşat Guvernului că în PNRR sunt prevăzute 0 fonduri pentru agricultură, în schimb fiind incluse fonduri pentru firmele de consultanţă, prillej să îl ironizeze pe vicepremierul Dan Barna, aflat în atenţia DNA pentru activităţi de consultanţă pe fonduri UE.

”Această coaliţie a şmenului a vrut să deturneze un plan lăudabil al UE către clientela de partid şi către firmele sale de consultanţă. Apropo, domnule Barna, câte rude aveţi pe lista de aşteptare la proiectele din PNRR? V-aţi bătut joc, de asta aţi fost refuzat de două ori de CE, de asta veţi ultimul Guvern din Uniunea Europeană care va depune acest plan, nu ştiu dacă aţi aflat, dar unii dintre miniştrii dvs au început să fie subiect de bancuri prin cancelariile europene”, i-a transmis Ciolacu premierului Cîţu.

El i-a întrebat pe parlamentarii coaliţiei dacă au văzut PNRR şi a susţinut că este o mare ruşine că premierul a trebuit forţat să vină în Parlament pentru prezentarea unui plan care va influenţa România în următorii cinci ani, menţionând că pentru acest lucru a fost nevoie de presiunile PSD şi ale partenerilor europeni.

Ciolacu l-a acuzat pe Cîţu că a vrut să ascundă adevărul românilor din spatele PNRR şi nici în Parlament nu a făcut public acest plan.

Liderul PSD l-a întrebat şi pe Ludovic Orban dacă ştie detalii despre acest plan: „Domnule Orban, aţi văzut acest plan? L-aţi citit, îl aveţi în detaliu”.

„Comisia Europeană vă tratează ca pe un elev repente şi îl trimite acasă să mai înveţe carte”, i-a transmis Ciolacu lui Cîţu.

Ciolacu a afirmat că planul Germaniei are 1241 de pagini, al Croaţiei  -1165,  al Franţei – 815 pagini, al Poloniei – 498 de pagini.

„În România nimeni nu a văzut nicio pagină. Guvernul a ţinut planul la secret pentru că vrea să dea cele 2 miliarde de euro pentru firmele de casă şi pentru consultanţi. Nu veţi reuşi. Vom lupta ca banii europeni să ajungă la români, nu la clientela voastră politică”, a afirmat Ciolacu.

El a cerut preşedintelui PNL să se trezească „din chefurile făcute” şi să oprească „acest guvern catastrofal care sărăceşte o ţară întreagă”.

Ciolacu a avut un mesaj şi pentru preşedintele Iohannis.

„Sezonul la schi s-a încheiat, îi transmit lui Iohannis să citească prostiile lui Cîţu şi Barna din PNRR, să încetăm să ne mai facă de râs la Bruxelles”, a încheiat Ciolacu.