Dezastru total pe bursa din New York. Scădere record pentru indicele Dow Jones

Elena Marinescu 31/03/2020 | 19:06 Ştiri
Dezastru total pe bursa din New York. Scădere record pentru indicele Dow Jones

Bursa de pe Wall Street urmează să deschidă în scădere marți, în încheierea celui mai rău trimestru pe care l-a avut din 1938, pe fondul pagubelor cauzate de căderea prețului petrolului și de reducerea activităților comerciale cauzate de pandemia de coronavirus, relatează Reuters.

Încrederea pe piețele de acțiuni s-a redresat ușor în ultima săptămână, din cauza stimulentelor monetare și fiscale fără precedent, de 10.000 de miliarde de dolari, dar indicatorul privind volatilitatea viitoare a Wall Street este încă aproape de niveluri observate ultima dată în 2008.

Începând cu maximele record de la jumătatea lunii februarie, indicii Dow Jones și S&P 500 sunt acum pregătiți să încheie trimestrul cu o cădere de 18% față de începutul anului, în condițiile în care criza din sănătate se adâncește în Statele Unite și perturbă lanțurile de aprovizionare.

Potrivit Mediafax, scăderile au șters mai mult de 5.000 de miliarde de dolari din valoarea firmelor S&P 500 în primul trimestru, iar investitorii se tem de falimente corporative și disponibilizări în masă în trimestrul doi. Indicele Dow Jones va atinge cea mai mare scădere procentuală trimestrială din 1987, iar Nasdaq va încheia cel mai slab trimestru din 2008.

„Este ultima zi a trimestrului și a fost unul de uitat, un trimestru oribil”, a declarat Peter Cardillo, economist la Spartan Capital Securities din New York. Sectorul energetic a avut cele mai slabe rezultate în acest an, pierzând mai mult de jumătate din valoare.