Dezastru în Italia. 10 morţi şi peste 300 de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus

Elena Marinescu 25/02/2020 | 20:17 Ştiri
Dezastru în Italia. 10 morţi şi peste 300 de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus

Bilanțul epidemiei de coronavirus a ajuns la 11 morți, în Italia, după ce, marți, au mai murit patru persoane, au anunțat autorităţile italiene, potrivit agenției ANSA. Peste 320 de persoane au fost infectate cu noul COVID-19.

Patru persoane au decedat în ultimele ore în regiunea Lombardia (nordul Italiei), a declarat marţi seară Angelo Borrelli, şeful Serviciului de Protecţie Civilă şi comisar naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Cele trei persoane decedate marţi aveau 84 de ani, 91 de ani şi 83 de ani. „Persoanele infectate sunt 322, cu 39 mai multe decât în bilanţul anterior”, a precizat Angelo Borrelli, citat de Agerpres.

Speculă masivă cu echipamente de protecţie

Autorităţile italiene au declanşat o investigaţie asupra preţurilor pentru măşti medicale şi geluri dezinfectante care au explodat pe internet după izbucnirea epidemiei de coronavirus în nordul Italiei, au declarat marţi doi magistraţi de rang înalt citaţi de Reuters.

Italia s-a confruntat cu cea mai mare epidemie de coronavirus din Europa, cu peste 260 de cazuri şi şapte decese raportate, majoritatea în regiunea prosperă din nordul ţării. „Am decis să declanşăm o investigaţie după relatările din media privind preţurile nebune la aceste produse (măşti şi geluri) pe site-urile de vânzări online în ultimele două zile”, a declarat procurorul şef adjunct al parchetului din Milano, Tiziana Siciliano.

Pe măsură ce boala s-a răspândit, mulţi farmacişti susţin că au rămas fără măşti medicale şi dezinfectante de mâini şi numeroase persoane au recurs la site-uri de vânzări online, unde preţurile au crescut vertiginos. „Preţul măştilor comercializate online a crescut de la un cent la zece euro bucata, iar o sticlă de dezinfectant de un litru care săptămâna trecută costa 7 euro a ajuns ieri (luni – n.r.) la 39 de euro”, a spus Siciliano.

Vânzările de geluri dezinfectante în Italia au crescut la 900.000 de bucăţi în primele şase săptămâni ale lui 2020, o creştere de nouă ori faţă de anul trecut, şi ar urma să crească la un milion până la sfârşitul lui februarie, informează marţi institutul de cercetare Nielsen.

„Vânzările de geluri igienice de mâini au crescut astronomic. Rafturile marilor retaileri (hipermarketuri, supermarketuri, farmacii, etc.) au fost golite”, potrivit Nielsen. „Evaluăm ipoteza de a adopta norme pentru a limita preţurile dezinfectanţilor şi măştilor pentru a împiedica creşterile nejustificate”, a declarat marţi ministrul adjunct al economiei, Laura Castelli.

După ce epidemia a luat amploare în Italia, poliţia a emis avertismente că infractori care se dau drept inspectori de sănătate, voluntari ai Crucii Roşii sau angajaţi ai Protecţiei civile au folosit legitimaţii false pentru a intra în casele oamenilor şi a fura bani sau alte obiecte de valoare. France Presse relatează, de asemenea, că escrocii încearcă să profite de epidemia de coronavirus din Italia.