Deștepții mor ca proștii

Cu niște ani în urmă, Radu Pavel Gheo a publicat volumul „Românii e deștepți“ la Editura Polirom. Pandemia mai avea destul până să izbucnească, iar dezacordul din titlu n-a fost amendat de niciun cititor vigilent, semn că intenția ironică fusese sesizată din capul locului. Acum suntem în valul patru al unei furtuni căreia nu-i bănuim sfârșitul, iar deștep­tă­ciunea românească oferă noi dovezi zi de zi și săp­tămână de săptămână.

Dacă până nu demult România avea o populație de selecționeri, analiști și ex­perți în chestiunea acceleratorului de particule sau a eclipsei, de un an și jumătate încoace istețimea indigenă se manifestă în medicină și în primul rând în virusologie. În fond, de ce să se priceapă toată lumea la fotbal și să nu se priceapă și la vaccinuri?

Oare nu ne culegem fructele și zarzavaturile vieții din Grădina Maicii Domnului? Nu avem comori energetice pitite prin tuneluri? N-am inventat scrierea? (Răspuns: nu, n-am inventat-o, ăsta e un fals grosolan.) Nu s-a născut Iisus Hristos în județul Alba sau Hunedoara, conform cercetărilor dacopate de pe­nultimă oră ale haiducilor științifici din categoria Gheorghe Funar și Napoleon Săvescu?

Și nu suntem urmașii celor mai viteji dintre traci? Atunci e limpede că ne arătăm cel puțin la fel de deștepți ca în cartea lui Gheo. Și putem, în virtutea istețimii de pan­demie, să râdem cu mâinile la burtă când un medic (nu un solist pop, nu o crăiasă a păducelului și a cătinei, nu un actor răsuflat, nu un gângav cu pre­tenții de guru al presei, ci un biet medic) ne spune că, dacă nu suntem atenți și precauți, vom împărtăși soarta Lombardiei de acum un an și câ­teva luni.

Mai contează că trei sferturi dintre impos­torii de pandemie nici nu știu cum se accentuează provincia din nordul Italiei? Nici vorbă. Nimic nu mai contează pentru „deștepții“ noștri, care ignoră avertismentul, eventual îl tratează cu un râs dispre­țuitor: „Fugi, dom’le, de-aici, ce treabă avem noi cu ei?“.

PE CINE? Pe 8 octombrie 2021, la data scrierii acestui text, în România se înregistrează 385 de decese în 24 de ore din cauza infectării cu SARS-COV 2. Ziua cea mai neagră a Italiei din pandemie a însemnat, în primă­vara trecută, 969 de cruci. România are aproape 19 milioane de locuitori, Italia – peste 60 de milioane. Așa cum au spus la unison Descartes, Dirty Harry, Thierry la Fronde, Voldemort și Rita Pavone, do the maths. Jucați-vă un pic de-a regula de trei simplă.

Asta în condițiile în care Italia și-a trăit apogeul groa­zei în 2020, când vaccinul era o speranță abia mijită, pe când eterna și fascinanta Românie, mereu sur­prin­zătoare, umple azi cimitirele cu toate vaccinurile la dispoziție și cu posibilitatea de-a și le administra oriunde, din piețele publice la magazinul din colț. Deștept cum e, românul nu-i crede pe specialiști nici când îi gâdilă COVID-ul plămânii. Între un virusolog și un crai care ți-a dat un inel mare cât inima lui, îl credem pe crai. Între directorul unui spital de boli infecțioase și o senatoare smucit-penală, o credem pe senatoare.

Între un cercetător cu lucrări în domeniu și un popă securist, îl credem pe popă. O do­vadă în plus că suntem deștepți și mirosim imediat lucrătura. Pe cine cred ei (guvernul, ministerul de resort, presa cumpărată, președintele etc.) că prostesc? Pe cine cred ei că deposedează de drepturi ele­mentare (printre care cel de-a muri cu zile)? Pe cine cred ei că se prefac că ajută, când de fapt ne fură datele și i le trimit unui sindicat al răului compus din Bill Gates, Grupul Bilderberg, Belphe­gor, Falconetti și toate personajele malefice din franciza „Bond“?

Pe cine cred ei că obligă să poarte mască? (Oricine știe că așa procedezi și la dentist: lui îi spui să-și dea jos botnița când îți umblă în gură, iar pe asistent îl somezi să-ți raporteze imediat ce conține substanța cu care urmează să-ți facă anestezia.)

NU CEDEAZĂ. Omul neinformat e ușor dezinforma­bil – o știe oricine. Consecința primă a apetenței pentru scenarii, conspirații și fantasmagorii de filme B este că deș­tepții mor ca proștii. Nu e limpede to­tuși de ce nu preiau și alte țări modelul românesc de „inteligență“: scepticism față de medici și atașament pentru impostori și pentru nebunii de legat.

Sigur, ceva mai deștepți decât noi sunt doar bulgarii – plasa noastră de siguranță în toate clasamentele în care arătăm foarte prost. În rest, mister deplin. Continentul pare în captivitatea unui IQ submediocru. Dobitocii de portughezi sunt vaccinați în proporție de peste 90%. Nătărăii de maltezi, la fel. Idioții de spanioli au răs­puns unui sondaj și doar 2% dintre ei au fost deș­tepți și au declarat că nu se vor vaccina.

Li se alătură cretinismul scandinav, tâmpenia bal­tică, orbirea din Benelux, sărăcia cu duhul din Franța, Ger­mania, Elveția, Cehia, Croația și alte locuri care debor­dează de proști. Românii, în schimb (nu toți, dar neplăcut de mulți), sunt la înălțime. Își bat recordurile de decese, pleacă urechea la tot felul de agenți patogeni care pun mâna pe microfon și au canal de YouTube, aglomerează spitalele și se plâng că li se confiscă libertatea.

O fac în piețe, adunați cu miile și fără mască, în condițiile în care, în stare de alertă, asemenea manifestări sunt interzise. Cântă imnul, răcnesc niște măscări și urlă în cor că nu cedează. O veste pentru ei: nici virusul.

Prozator, traducător și jurnalist sportiv, Radu Paraschivescu a realizat emisiunea „Pastila de limbă” la Digi24.