Descoperire şocantă a medicilor: COVID-19 ar putea duce la pierderea auzului

Elena Marinescu 14/10/2020 | 22:35 Ştiri
Descoperire şocantă a medicilor: COVID-19 ar putea duce la pierderea auzului

La zece luni de când au început să fie făcute studii serioase, medicii au raportat că au noi dovezi potrivit cărora COVID-19 ar putea afecta şi auzul. Astfel, experţii atrag atenţia că este nevoie ca pacienţii infectaţi cu noul coronavirus să beneficieze de urgenţă de un tratament adecvat pentru a împiedica pierderea permanentă a auzului.

Până acum s-a descoperit că COVID-19 afectează organismul în multe feluri, provocând pierderea temporară a gustului, a mirosului, probleme neurologice sau deteriorarea unor organe. Însă, potrivit unui studiu publicat de un jurnal medical, specialiştii de la University College London au făcut cunoscut cazul unui bărbat de 45 de ani care suferea de astm şi care a fost internat la Terapie Intensivă cu coronavirus. A fost ventilat mecanic şi tratat cu Remdesivir şi steroizi.

La o săptămână după ce a plecat de la Terapie Intensivă, a început să audă un ţiuit în ureche, iar apoi şi-a pierdut complet simţul auzului în urechea stângă. Echipa medicală a spus că niciunul dintre medicamentele pe care le-a primit nu îi putea afecta auzul. Alte investigaţii medicale au demonstrat că pacientul nu avea probleme autoimune, grijă, HIV sau afecţiuni care puteau fi legate de pierderea auzului. Problema a fost tratată cu steroizi, dar a avut un succes parţial.

Acesta e primul caz de acest gen raportat în Marea Britanie, cu toate că alte situaţii similare au fost confirmate în alte colţuri ale lumii. În momentul de faţă, ideea pierderii auzului din cauza infecţiei cu coronavirus nu este clară, a afirmat doctorul Stefania Koumpa, unul dintre autorii studiului.

“Este posibil ca virusul să intre în celulele urechii interne și să provoace moartea acestor celule sau să determine organismul să elibereze citokine, chimicale inflamatoare care pot fi toxice pentru urechea internă”, a explicat experta, conform The Guardian.

Specialiştii au mai spus că pacienţii cu COVID de la Terapie Intensivă ar trebui întrebaţi dacă au probleme cu auzul pentru a fi trataţi mai repede, astfel încât lucrurile să nu se înrăutăţească. „Chiar şi cel mai mic semn de pierdere a auzului ar putea avea consecinţe grave asupra calităţii vieţii dacă nu este tratat la timp”, a mai spus Koumpa.