Descoperire revoluţionară! O moleculă naturală prezentă în legume şi fructe poate ucide coronavirusul

Elena Marinescu 05/09/2020 | 10:51 Ştiri
Descoperire revoluţionară! O moleculă naturală prezentă în legume şi fructe poate ucide coronavirusul

Oamenii de știință din Spania au descoperit că o moleculă naturală, numită Quercitina, poate anihila noul coronavirus. Potrivit specialiştilor, aceasta funcționează ca un inhibitor al Sars-CoV-2, acționând asupra uneia dintre proteinele cheie pentru multiplicarea agentului patogen.

Astfel, noile descoperiri derulate de un grup de cercetători din Zaragoza si Madrid arată că quercitina, prin blocarea activității enzimatice a 3CLpro, este „letală” pentru Sars-CoV-2. Simulările pe computer au arătat că quercitina se leagă exact de componenta activă a proteinei 3CLpro, împiedicând-o să-și îndeplinească corect funcția, afirmă Bruno Rizzuti, cel care coordonează echipa de cercetare.

Deja, în acest moment, această moleculă este la același nivel cu cele mai bune antivirale folosite în prevenirea infectării cu coronavirus, însă niciuna dintre acestea nu este aprobată ca medicament„, precizează Bruno Rizzuti, pentru publicația italiană Il Messagero, potrivit Digi24.

Quercetina este o substanţă antihistaminică şi antiinflamatoare şi poate proteja organismul de afecţiunile cardiovasculare şi de cancer. Testele efectuate în laborator, pe animale şi pe oameni, au arătat că flavonoide precum quercetina, resveratrolul şi catechinele pot reduce ateroscleroza, o afecţiune ce poate conduce la afecţiuni cardiace severe.

Quercitina este prezentă din abundență în legumele și fructele obișnuite, precum ceapa roșie, ridichia, merele, ceaiul negru sau vinul.

Top 30 alimente ce conţin quercetină (aliment – mg/100g)

Capere crude – 233,84

Capere conservă – 172,55

Mărar – 55,15

Frunze verzi de coriandru – 52,90

Frunze verzi de fenicul – 48,80

Oregano uscat – 42,00

Faină de caruba – 38,78

Ceapa rosie crudă – 31,77

Măcris verde – 29,99

Fructe de soc crude – 26,77

Ceapă fiartă – 24,36

Kale verde – 22,58

Ceapă albă – 21,40

Polen – 20,95

Aronia – 18,53

Seminţe de chia – 18,42

Moringa oleifera – 16,65

Hriscă – 15,38

Merişoare crude – 14,84

Ardei chili – 14,70

Mazăre verde – 14,27

Sparanghel – 13,98

Goji uscate – 13,60

Frunze de ceapă roşie – 12,60

Lăptuci crude – 11,90

Afine crude – 7,67

Cătină crudă – 7,58

Oregano verde- 7,30

Smochine crude – 5,47

Ardei jalapeno crud – 5,07

Alte surse de quercetină sunt citrice, mere, ceai verde, negru, oolong, cacao, usturoi, ghimbir şi vin roşu.

Quercitina poate fi ușor modificată pentru a dezvolta o moleculă de sinteză și mai puternică, spun oamenii de știință.

Studiul începe de la o caracterizare experimentală a 3CLpro, principala protează a Sars-CoV-2”, explică Olga Abian de la Universitatea din Zaragoza, primul autor al studiului.

Această proteină are o structură dimeră, formată din două subunități identice, dotate fiecare cu un loc activ esențial pentru activitatea sa biologică. Într-o primă fază a lucrării a fost studiată sensibilitatea la diferite condiții de temperatură și PH, cu diferite tehnici experimentale: un rezultat important, deoarece multe grupuri lucrează la 3CLpro ca posibilă țintă farmacologică, în virtutea faptului că este puternic păstrată în toate tipurile de coronavirus. Pentru această proteină, moleculele care acționează ca inhibitori au fost deja raportate în literatura de specialitate, dar nu pot fi utilizate ca medicamente datorită efectelor lor secundare”, subliniază Abian.

Rezultatele cercetărilor sunt prezentate într-un studiu demarat de o fundație spaniolă în colaborare cu Institutul de nanotehnologie al Consiliului National de Cercetare, CNR-Nanotec din Cosenza, publicat în Jurnalul Internațional de Macromolecule Biologice.

Un alt mare beneficiu al quercetinei este şi efectul său asupra tensiunii arteriale. Rezultatele ştiinţifice au arătat că quercetina a scăzut atât tensiunea arterială sistolică cât și pe cea diastolică. În plus, datorită proprietăților sale anti-inflamatoare, quercetina ajută inclusiv în calmarea durerilor articulare.