Demnitarii și magistratii vor putea cumpăra arme letale fără vreun curs de instruire. Propunerea adoptată de Senat

NewMoney 29/05/2019 | 15:40 Ştiri
Demnitarii și magistratii vor putea cumpăra arme letale fără vreun curs de instruire. Propunerea adoptată de Senat

Senatul a adoptat, miercuri, un proiect de lege care propune ca demnitarii, magistraţii, diplomaţii, militarii şi poliţiştii să poată obține autorizația de procurare a armelor letale, fără să mai urmeze un curs instruire teoretică și practică în acest sens. Propunerea urmează să fie dezbătută de Camera Deputaților, for decizional.

Este vorba despre propunerea de modificare a legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor, inițiată de liberalul Florin Roman, care a trecut de  senat cu 42 de voturi „pentru”, 15 „împotrivă” şi 4 abţineri.

Potrivit propunerii deputatului PNL, demnitarii, magistrații, diplomaţii, militarii şi poliţiştii își vor putea achiziționa arme fără să urmeze cursuri de această natură, pe perioada cât sunt în activitate şi după încetarea activităţii, pensionare, trecerea în rezervă sau retragere, „după caz, cu excepţia situaţiei în care aceştia şi-au pierdut calitatea din motive imputabile lor”.

„Având în vedere evoluția fenomenelor infracționale, caracterizate uneori prin agresiuni armate asupra persoanelor și bunurilor acestora, cererile unor cetățeni de a-și asuma dreptul de apărare împotriva celor care le pun în pericol viața și integritatea corporală, precum și interesul general de punere sub control cât mai riguros al regimului armelor și munițiilor, se impune modificarea cadrului legislativ care reglementează acest domeniu”, se arată în expunerea de motive.

Guvernul nu susține adoptarea acestei inițiative legislative și precizează că excluderea demnitarilor, magistraților și a diplomaților de la absolvirea unui curs de instruire, fără ca acest lucru să fie condiționat de o eventuală pregătire militară, nu este justificată.


Foto: Pexels