Deloitte: Piața de M&A a depășit 1,6 miliarde de euro în primul semestru

Andreea Neferu 03/07/2018 | 14:33 Ştiri
Deloitte: Piața de M&A a depășit 1,6 miliarde de euro în primul semestru

Piața de fuziuni și achiziții (M&A) din România s-a ridicat la 1,6-1,8 miliarde de euro în primul semestru al acestui an, trimestrul al doilea fiind mai activ față de primul din perspectiva tranzacțiilor încheiate, potrivit companiei de consultanță și audit Deloitte România.

Tranzacțiile ale căror valoare a fost anunțată au însumat în al doilea trimestru 391 de milioane de euro, comparativ cu 258 milioane de euro în primele trei luni ale anului. În perioada aprilie-iunie au fost semnate tranzacții totale ce însumează între 1,1 și 1,3 miliarde euro, în creștere comparativ cu trimestrul doi din 2017.

“Dacă ne uităm însă cumulat la primele șase luni ale anului, se accentuează tendința de a nu raporta valoarea tranzacțiilor (…). Am asistat la un reviriment al pieței de M&A în al doilea trimestru al anului, când s-au semnat o serie de tranzacții semnificative. Cu toate că valoarea unora dintre aceste tranzacții nu a fost făcută publică, dimensiunea business-ului ne îndreptățește să credem că valoarea acestora este semnificativă”, a spus Ioana Filipescu, partener, corporate finance în cadrul Deloitte România.

În al doilea trimestru al acestui an au avut loc 27 de tranzacții, față de 21 în aceeași perioadă din 2017.

CITEȘTE ȘI: Cum s-a schimbat piața de fuziuni și achiziții în 2018? În fiecare lună, se anunță cel puțin o tranzacție de 100 de milioane de euro

„Anticipăm că activitatea de M&A va continua să se mențină la un nivel ridicat și în partea a doua a anului. Factorii care contribuie la consolidarea sentimentului pozitiv printre investitori în legătură cu România sunt climatul macroeconomic care încă mai permite realizarea unor proiecte viabile, perspectivele de creștere pe termen mediu de care România încă beneficiază, gradul relativ ridicat de fragmentare pentru majoritatea industriilor și panta ascendentă pe care se află companiile lider de piață”, a mai spus Filipescu.

Deloitte a oferit consultanță  la vânzarea Farmexim și Help Net către Phoenix Group, a Fabryo către AkzoNobel, a Animax către fondul de investiții TRG și a IKB Leasing către BNP Paribas.

Cele mai mari tranzacții din cel de-al doilea trimestru al anului 2018 au fost:

  • Achiziția de către Vodafone a acțiunilor Liberty Global din Germania, Republica Cehă, Ungaria și România (valoare necomunicată pentru România)
  • Preluarea proiectului de birouri Oregon Park din zona Barbu Văcărescu din Pipera de către Lion’s Head Investment, care realizează prima achiziție în România (valoare necomunicată)
  • Vânzarea de către SIF Oltenia a participației de 6,3% pe care o avea la BCR către Erste Group Bank (valoare: 140 mil. euro)
  • Achiziția de către grupul german Phoenix a distribuitorului Farmexim și a rețelei Help Net, reprezentând cea mai mare tranzacție din acest an din sectorul de medicamente (valoare necomunicată)
  • Preluarea de către grupul olandez AkzoNobel a producătorului de vopsele Fabryo (valoare necomunicată)
A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.