Delgaz Grid investeşte 1,5 miliarde de lei în modernizarea staţiilor de transformare

Elena Marinescu 12/06/2024 | 12:02 Ştiri
Delgaz Grid investeşte 1,5 miliarde de lei în modernizarea staţiilor de transformare

Delgaz Grid a depus 20 de proiecte de investiţii, în valoare totală de 3,3 miliarde de lei pentru modernizări de staţii de transformare, reţele de înaltă, medie şi joasă tensiune, posturi de transformare, contorizare SMART, precum şi la creşterea capacităţii reţelelor.

Proiectele depuse vizează obţinerea unei finanţări de 2,6 miliarde de lei din Fondul pentru Modernizare, diferenţa fiind asigurată de companie. Potrivit unui comunicat al Delgaz Grid, şase proiecte, în valoare de 900 milioane de lei, cu o cofinanţare de aproape 700 de milioane lei, au fost deja aprobate şi contractele de finanţare semnate.

10 proiecte de modernizare a staţiilor de transformare

Pachetul de 10 proiecte de modernizare a staţiilor de transformare include 44 de capacităţi şi are o valoare totală de 1,5 miliarde de lei, din care 1,1 miliarde de lei reprezintă finanţarea din Fondul pentru Modernizare.

„După nivelul record al investiţiilor de anul trecut pe zona de electricitate, de 455 milioane lei, continuăm într-un ritm susţinut proiectele pentru dezvoltarea reţelei de distribuţie. În absenţa unui cadru de reglementare adecvat tranziţiei energetice, Fondul de Modernizare constituie un balon de oxigen pentru obţinerea finanţărilor necesare creşterii capacităţii sistemului de a prelua energia produsă din surse regenerabile”, a declarat Cristian Secoşan, director general Delgaz Grid, în comunicatul citat de Agerpres.

Principalele lucrări avute în vedere sunt modernizarea echipamentelor de medie şi înaltă tensiune şi a circuitelor de comandă, control şi măsură, creşterea capacităţii staţiilor prin montarea a 70 de transformatoare de putere, integrări şi modernizări SCADA, montarea de panouri fotovoltaice pe clădirile staţiilor.

Delgaz Grid, compania de distribuţie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 25.800 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Alba, Harghita, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău) şi o reţea de electricitate de 81.500 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui.

De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit 2,3 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 3,4 miliarde de euro.

sursa foto: gettyimages