Delgaz Grid a depistat peste 2.500 de cazuri de consum fraudulos de energie şi gaze

NewMoney 25/10/2019 | 13:23 Ştiri
Delgaz Grid a depistat peste 2.500 de cazuri de consum fraudulos de energie şi gaze

Delgaz Grid, compania de distribuţie din cadrul Grupului german E.ON, a anunţat vineri că, în perioada ianuarie – septembrie, peste 2.500 de cazuri de consum fraudulos, 800 dintre acestea fiind de gaze naturale şi peste 1.700 de energie electrică.

Județul Cluj, cele mai multe cazuri

În judeţul Cluj au fost identificate cele mai multe cazuri de consum fraudulos de gaze naturale, iar în judeţul Iaşi, de energie electrică. Pierderile estimate se ridică la aproximativ 4,4 milioane de lei.

”Improvizaţiile făcute de diverse persoane pentru a sustrage energie sau gaze naturale pun în pericol major deopotrivă copiii sau adulţii, indiferent că sunt utilizatori sau doar trec prin zonele unde s-a intervenit ilegal. Au fost situaţii limită în care echipele Delgaz au acţionat prompt împreună cu autorităţile statului pentru a evita accidente care puteau provoca incendii de amploare şi chiar decese”, arată compania într-un comunicat.

În unele judeţe din Moldova au fost identificate sute de cazuri de consum neautorizat de energie electrică, fiind utilizate diferite tipuri de cabluri neizolate, aeriene sau îngropate, împrăştiate în scările de bloc sau între locuinţe ori sedii de societăţi comerciale. Cele mai multe situaţii au fost depistate în judeţul Iaşi (575), iar fiecare caz de acest fel putea să ducă la tragedii greu de imaginat.

Şi în sistemul de distribuţie a gazelor naturale au fost constatate numeroase intervenţii ilegale, cele mai multe dintre acestea fiind în judeţul Cluj (173). În general, s-a intervenit la contoarele de gaze naturale pentru a fi înregistrat un consum mai mic decât cel real.

”Acest gen de intervenţie conduce la apariţia de neetanşeităţi, la sistemul de prindere al contorului, neetanşeităţi care duc la pierderi de gaze naturale, ce pot produce, oricând, explozii sau incendii. În urma cercetărilor amănunţite efectuate împreună cu autorităţile statului, au fost identificate adevărate grupări care acţionau pe acest segment”, spun reprezentanţii companiei.

Delgaz Grid, pierderi de peste 4,4 milioane de lei

Cele 2.500 de cazuri de consum fraudulos au cauzat companiei Delgaz Grid pierderi de peste 4,4 milioane de lei, în primele nouă luni ale anului. Energia sustrasă, atât de diverse societăţi comerciale, cât şi de consumatori casnici, totalizează 19 milioane de kWh.

În toate aceste cazuri au fost iniţiate măsuri legale pentru recuperarea prejudiciilor, fiind înaintate, în acelaşi timp şi plângeri penale, pentru aflarea şi tragerea la răspundere a făptuitorilor.

”Delgaz Grid nu tolerează ca prin sustragerea de energie sau gaze naturale să fie puse în pericol vieţi omeneşti sau bunuri, respectiv să-i fie cauzate prejudicii financiare prin neînregistrarea energiei/ gazelor naturale consumate. Intervenţiile ilegale afectează totodată şi consumatorii oneşti prin întreruperea distribuţiei de energie sau gaze naturale pentru anumite perioade de timp, parametrii neconformi de furnizare şi duc implicit, la creşterea unor cheltuieli. Aceste acţiuni iresponsabile, prin care se încearcă sustragerea de energie sau gaze naturale, determină compania să continue verificările în teren şi să ia o serie de măsuri suplimentare, din punct de vedere tehnic şi legal, pentru prevenirea unor situaţii similare”, adaugă compania.


FOTO: Getty