Ştiri

Deficitul comercial a depășit 25 de miliarde de euro în primele nouă luni

Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) în primele nouă luni ale acestui an a crescut cu 8,313 miliarde euro, la 25,063 miliarde de euro, în condiţiile în care exporturile au urcat cu 26,2%, iar importurile s-au majorat cu 31,7%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, publicate miercuri.

Potrivit INS, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2022, exporturile FOB au însumat 68,804 miliarde euro, iar importurile CIF au depăşit 93,867 miliarde euro.

În primele nouă luni, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (41,3% la export şi 32,3% la import) şi alte produse manufacturate ) (30,2% la export şi 28,8% la import).

Valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri în perioada menţionată a fost de 49,839 miliarde euro la expedieri şi de 66,084 miliarde euro la introduceri, reprezentând 72,4% din total exporturi şi 70,4% din total importuri.

Valoarea schimburilor extra-UE27 de bunuri în primele nouă luni ale acestui an a fost de 18,964 miliarde de euro la exporturi şi de 27,783 miliarde de euro la importuri, reprezentând 27,6% din total exporturi şi 29,6% din total importuri.

Conform datelor INS, în luna septembrie 2022, exporturile FOB au însumat 8,518 miliarde euro, iar importurile CIF au crescut la 11,553 miliarde euro, rezultând un deficit de 3,035 miliarde euro. Faţă de luna septembrie 2021, exporturile din luna septembrie 2022 au crescut cu 34,1%, iar importurile au crescut cu 36,2%.

INS precizează că preţul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă preţul la frontiera ţării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum şi toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord, iar preţul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă preţul la frontiera ţării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale preţului FOB, cât şi costul asigurării şi transportului internaţional.

Andrei Dumitru

Recent Posts

STUDIU. Comerţul online din România va crește în 2024 cu aproximativ 10%

Sectorul de e-commerce din România este evaluat la aproximativ 7 miliarde de euro pentru finalul…

2 zile ago

Ministerul Economiei crește plafonul finanțării nerambursabile în cadrul programului Start Up Nation

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunţat că programul Start Up Nation, va beneficia din…

2 zile ago

Consiliul Concurenței dă verdictul privind evoluţia sectorului bancar

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat vineri că rezultatele investigaţiei sectoriale privind sectorul bancar…

2 zile ago

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

2 zile ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

2 zile ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

2 zile ago

Acest website folosește cookies