Dedesubturile demisiei lui Adrian Țuțuianu, ministrul Apărării. De ce nu mai sunt bani pentru salariile militarilor

Florel Manu 05/09/2017 | 17:25 Ştiri
Dedesubturile demisiei lui Adrian Țuțuianu, ministrul Apărării. De ce nu mai sunt bani pentru salariile militarilor

Ministrul Apărării și-a lăsat astăzi demisia pe masa premierului Tudose, după ce șeful Guvernului l-a convocat pe Adrian Țuțuianu (foto), alături de ministrul Finanțelor Ionuț Mișa, pentru a cere detalii despre un comunicat transmis de MApN prin care anunța că salariile militarilor vor fi acordate eșalonat în această lună. Premierul Tudose a acceptat demisia ministrului Apărării, după ce a spus inițial că va face o analiză a situației.

Țuțuianu a detaliat că motivul demisiei este lipsa de comunicare în ceea ce priveşte drepturile salariale pe care trebuiau să le primească angajaţii MApN pe 15 septembrie. „Există bani pentru că execuţia bugetară este 72,71%. Ministerul de Finanţe a colectat toate propunerile de rectificare şi avem răspunsuri pozitive la toate solicitările noastre. Nu există niciun fel de întârziere. Pe 15 septembrie se plătesc drepturile salariale aferente lunii august. În aceeaşi lună se plătesc drepturile la hrană şi alte drepturi care există potrivit legii”, a declarat ulterior Țuțuianu, dar fără să precizeze data exactă la care militarii își vor primi toate drepturile aferente lunii august.

Conducerea MApN a anunțat, inițial, că salariile angajaţilor se vor plăti eşalonat în această lună, având în vedere că nu s-a făcut încă rectificarea bugetară. Astfel, soldele şi salariile nete, fără contribuţii şi impozit, vor fi achitate în data de 15 septembrie, iar banii de chirii, normă de hrană şi alte drepturi salariale vor fi acordaţi în jurul datei de 25 septembrie, după rectificarea bugetară.

Comunicatul MApN nu a rămas fără reacția din partea ministerului de Finanțe: „În urma informațiilor apărute în mass-media vă comunicăm că nu sunt dificultăți în ceea ce privește plata drepturilor salariale ale angajaților din cadrul Ministerului Apărării Naționale. Totodată, precizăm că nu există astfel de probleme la niciun alt minister.”

Ministrul Țuțuianu este însă de altă părere și și-a lăsat demisia pe masa premierului Mihai Tudose.

Chaltuielile salariale bugetate de MApN în 2017 sunt de 3,6 miliarde de lei. Pentru plata salariilor, Apărarea miza pe rectificarea bugetară, care în mod normal se făcea până în luna septembrie. Anul acesta realocările bugetare au fost planificate de premierul Tudose pentru luna septembrie.

Pe bugetul ministerului Apărării sunt mai multe presiuni. Armata a cumpărat în ultima perioadă aeronave de tip F 16 și urmează să angajeze contracte pentru achiziția de rachete de tip Patriot din Statele Unite, dar să și doteze forțele terestre cu transportatoare blindate. Mai mult, forțele aeriene au nevoie și ele de un elicopter de atac, proiect care ar putea fi dezvoltat alături de un partener străin la uzina de la Ghimbav.

 


FOTO: Mediafax

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.