Declaraţia pe propria răspundere la intrarea în ţară pe Aeroportul Henri Coandă poate fi completată online

NewMoney 19/06/2020 | 16:08 Ştiri
Declaraţia pe propria răspundere la intrarea în ţară pe Aeroportul Henri Coandă poate fi completată online

Pasagerii care intră în ţară prin fluxul de sosiri al Aeroportului Internaţional Henri Coandă Bucureşti au la dispoziţie, începând de vineri, un chestionar on-line pentru completarea electronică a declaraţiei epidemiologice. Această măsură este necesară pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 şi reducerea efectelor negative înregistrate, la nivel global, de pandemia de COVID-19.

”Pasagerii pot completa, de pe orice dispozitiv electronic conectat la internet, datele declaraţiei pe proprie răspundere solicitate de platformă, în vederea procesării lor şi stabilirii de către direcţiile de sănătate publică a măsurilor care se impun. Pentru eficientizarea fluxului pasagerilor, transmiterea datelor către punctele DSP din aeroport se poate face oricând, recomandabil chiar odată cu planificarea călătoriei spre România”, a transmis, vineri, Compania Naţională ”Aeroprorturi Bucureşti”.

Potrivit sursei citate, prin folosirea aplicaţiei se reduce timpul de aşteptare pe fluxul de sosiri al aeroportului şi astfel se fluidizează traficul pasagerilor care sosesc din străinătate.

Totodată, se reduce riscul de răspândire a virusului SARS-CoV-2. Utilizarea formularului web mai are ca beneficii şi verificarea corectitudinii datelor completate de pasageri, precum şi protejarea cetăţenilor şi a personalului din aeroport.

Cine trebuie să completeze declarația pe propria răspundere

Documentul trebuie completat şi de către persoanele care vin dintr-o ţară exceptată de la măsura izolătii la domiciliu.

Platforma https://chestionar.stsisp.ro a fost dezvoltată de specialiştii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale împreună cu echipa de IT a organizaţiei non-guvernamentale Citizen Next, la solicitarea Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti.

Aplicaţia este disponibilă la  Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti şi poate fi accesată de pe site-ul www.bucharestairports.ro

Paşii care trebuie urmaţi pentru completarea electronică a declaraţiei epidemiologice de intrare în ţară sunt următorii:

  1. Accesaţi adresa https://chestionar.stsisp.ro folosind datele mobile/conexiunea la internet sau folosiţi reţeaua WiFi Otopeni Airport, disponibilă în Terminalul Sosiri;
  2. Completaţi datele solicitate de aplicaţie şi validaţi, apoi trimiteţi formularul;
  3. Este important să menţionaţi adresa de izolare sau să marcaţi adresa de izolare cu adresa de domiciliu;
  4. Veţi primi un cod QR pe telefonul înregistrat în aplicaţie;
  5. Tipăriţi declaraţia sau scanaţi codul QR la ghişeul amplasat în acest scop pe fluxul sosiri şi ridicaţi declaraţia de acolo;
  6. Prezentaţi-vă la ghişeele DSP din aeroport.