Declarația 600: formularul care ilustrează haosul din fiscalitatea românească

Alexandra Pele 06/02/2018 | 12:59 Financiar
Declarația 600: formularul care ilustrează haosul din fiscalitatea românească

Amânarea depunerii declarației 600 sau chiar eliminarea ei nu reușește nici pe departe să rezolve erorile de comunicareale autorităților. Revoluția fiscală continuă.

Acest articol apare în numărul 33 (5-18 februarie) al revistei NewMoney

Un formular recent revizuit de Agenția de Administrare Fiscală (ANAF) s-a prefigurat a fi noul „088“, de data asta însă pentru persoane fizice. Dacă infama decla­rație 088 a lăsat multe companii fără coduri de TVA, deci în imposibilitatea de a-și desfășura activitatea, „600“-le riscă să îi pună pe contribuabilii cu venituri de altă natură decât din salarii sub incidența unor paradoxuri fiscale.

Formularul 600 (a cărui depunere a fost amânată până în aprilie), în esență o simplă de­clarație de înregistrare fiscală (care exista și înainte, într-o formă mai concisă), a reușit în doar câteva săptă­mâni să blocheze site-ul ANAF, să inflameze sute de mii de contribuabili și să îi pună în dificultate pe cei mai mulți consultanți fiscali. Declarația își propune să cuantifice veniturile din surse precum activități independente, drepturi de autor, chirii, dividende, arende sau investiții, cu scopul de a calcula contribuțiile la pensie (CAS) și la să­nătate (CASS) datorate.

Declarația 600 și iluzia stabilității

Statul spera să co­lecteze anticipat taxe, pe baza veniturilor pe care contribuabilii le-au avut în 2017. Dacă un antreprenor a făcut, spre exemplu, un exit anul trecut, pentru care și-a plă­tit impozitele, anul acesta este obligat să depună declarația 600 și să plătească contribuții la nivelul veniturilor obținute în 2017 și care s-ar putea să nu fie repe­tate în acest an. Dacă la finalul anului constată că nu a făcut niciun exit similar și deci nu a avut venituri similare, antreprenorul trebuie să ceară Fiscului returnarea banilor plătiți anticipat. Deloc surprinzător – metoda prin care își poate recupera banii nu a fost explicată.

Deși viitorul acestui formular este incert, gândirea și modul de lucru al auto­ri­tății fiscale le sunt foarte familiare spe­cia­liștilor. După un 2017 extrem de bulversant pentru cei care au urmărit mo­di­fi­cările intentate și aduse Codului Fiscal, se spera ca măcar 2018 să fie un an în care lucrurile să înceapă să se așeze.

„Dat fiind că mediul privat nu s-a putut pregăti din timp pentru aceste modificări (ale Codului Fiscal, n.r.), eu sper că vom avea parte în perioada următoare de clar­i­­tate și stabilitate fiscală“, spunea Corina Mîndoiu, senior manager în cadrul diviziei de impozit pe venit și contribuții sociale a EY România, la un forum de fisca­li­tate organizat de compania de consul­tanță în a doua parte a lunii ianuarie.

Companiile încă așteaptă să vadă dacă mutarea contribuțiilor nu va fi inversată. Puțini angajați și-au văzut salariile brute crescute, astfel încât să nu fie afectați de măsură. Cei mai mulți așteaptă să vadă dacă vor primi bonusurile promise de angajatori. În acest context, declarația 600 nu face altceva decât să complice și si­tuația celor fără carte de muncă. Mai mult decât atât, o altă „premieră“ fiscală, ce pă­rea a fi fost îngropată anul trecut, poate crea și mai multă ceață în finanțele personale ale ambelor categorii de contri­buabili.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.