Decizie-surpriză: Grupul Schweighofer își vinde pădurile din România

Cristina Dobreanu 26/03/2018 | 13:57 Ştiri
Decizie-surpriză: Grupul Schweighofer își vinde pădurile din România

Austriecii de la Schweighofer, care se numără printre cei mai importanți jucători europeni în procesarea lemnului, au anunțat că au vândut companiei suedeze GreenGold Group cele 14.283 de hectare de păduri pe care le dețin în România.

„Grupul Schweighofer face o schimbare de strategie și vinde compania subsidiară Cascade Empire S.R.L. (Cascade Empire), precum și divizia de management forestier, Ocol Silvic Cascade Empire S.R.L., către compania suedeză GreenGold Group”, potrivit anunțului companiei.

Pădurile deținute de Cascade Empire însumează 14.283 hectare, localizate în regiunile Hunedoara, Gorj, Vrancea, Prahova, Buzău, Neamț și Suceava.

Cascade Empire achiziționase pădurile respective între anii 2003-2011 și are în prezent 19 angajați, incluzând personalul diviziei de management forestier. Întreaga echipă va fi preluată de noul proprietar.

Valoarea tranzacției, precum și detaliile contractuale, nu au fost făcute publice.

Vânzarea pădurilor din România vine în contextul în care anul trecut austriecilor le-a fost suspendat certificatul de sustenabilitate FSC (Forest Stewardship Council), care garantează că materia primă este exploatată corect. Ulterior, FSC a retras certificatul de calitate acordat Schweighofer și a decis să se disocieze de grup.

Mai multe rețele de bricolaj, printre care Hornbach și Brico Depot au întrerupt aprovizionarea cu produse din lemn de la Schweighofer, după ce austriecii au pierdut certificatul FSC.

Într-un interviu pentru NewMoney de acum un an, Holzindustrie Schweighofer anunța că circa 5% din afacerile locale vor fi afectate de retragerea certificării FSC acordată proprietarilor de păduri, procesatorilor și beneficiarilor care respectă legislația și normele de bună practică în ceea ce privește managementul responsabil al fondului forestier.

În 2016, veniturile companiei cu capital austriac, care a fost acuzată în repetate rânduri că încurajează exploatarea de lemn ilegal, s-au ridicat la 433 de milioane de euro, într-o ușoară scădere față de 2015, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor.

Holzindustrie Schweighofer a intrat pe piața românească în 2003. Azi compania operează în România trei fabrici de cherestea și două fabrici de producție a panourilor din lemn cu un total de circa 3.100 de angajați.

Cristina Dobreanu a debutat în presa scrisă acum 12 ani, la România liberă. Apoi a scris la revistele de business și after business Income Magazine și Forbes România, și la portalul de business Profit.ro. A participat, în 2010, la proiectul “Study and information Programme for Young Journalists from South East Europe”, (Berlin, Germania), realizat de Konrad Adenauer Stiftung. Este specializată pe politică externă și macroeconomie, dar acoperă din punct de vedere editorial subiecte legate de lumea antreprenorială.