Decizie şoc a INSP legată de tulpina Delta Plus a virusului SARS-CoV-2

Elena Marinescu 23/11/2021 | 20:05 Ştiri
Decizie şoc a INSP legată de tulpina Delta Plus a virusului SARS-CoV-2

Institutul Național de Sănătate Publică a făcut marți o serie de precizări legate de subtulpina Delta Plus a variantei Delta COVID-19. INSP precizează că în raportul pentru saptamana 45, celelalte variante de tulpini virale care au fost identificate la secvențiere, conform noilor informații obținute de la specialiștii de laborator, sunt incluse în varianta Delta.

Actualizarea a fost efectuată odată cu publicarea raportului pentru săptămâna 46. Potrivit acestuia, până la data de 21 noiembrie 2021 au fost raportate 7088 secvențieri. Astfel, au fost confirmate 6483 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care:

Alpha* – 1722
Beta – 11
Gamma – 23
Delta – 4727

Până la data de 21 noiembrie 2021 rata de confirmare cu VOC a fost de 91%. Evoluția săptămânală a proporției cazurilor confirmate cu varianta Delta din numărul total de cazuri confirmate cu VOC are un trend crescător, de la o valoare de 1,5% în S21, la 72,9% în S46.

Facem precizarea că Delta Plus este o subtulpină a variantei Delta și datele sunt transmise de laboratoare către INSP împreună cu cele privind alte subtulpini Delta, ca total, fără a fi evidențiate separat. Menționăm că, potrivit clasificării ECDC, această subtulpină nu este o variantă de îngrijorare (VOC), ci doar o variantă de interes, de aceea nu se raportează separat„, transmite INSP.

Noua mutație a coronavirusului, depistată și în România

Delta Plus, indentificată prima dată în aprilie, a fost catalogată drept „îngrijorătoare”, întrucât specialiștii se tem că s-ar transmite mai repede și decât varianta Delta. Pentru moment nu există date care să indice că ar afecta eficiența vaccinurilor.

Pentru prima dată, săptămâna trecută, vedem că secvențierile nu sunt 100% cu tulpina ancestrală Delta, ci 20% sunt variante care intră în categoria Delta Plus. Deja, pandemia se pregăteşte să ne ofere o nouă tulpină, care va constitui probabil valul 5. Această relaxare e foarte importantă și toți o dorim, dar trebuie să ne relaxăm în siguranță, să încetăm să revenim la această normalitate care a dispărut.

Trebuie să intrăm în rândul țărilor care fac managementul complet și permanent al pandemiei. E o certitudine statistică că COVID-19 e cu noi pentru o perioadă lungă. Variola și poliomielita au fost cu noi secole. Să vorbim mai puțin de relaxare, și mai mult de vaccinare, de protecție, de siguranță”, a declarat Octavian Jurma la Digi24.

Care sunt scenariile pentru o super variantă a SARS-COV2

În a doua jumătate a anului 2020, epidemiologii au început să observe semne ale unui fenomen îngrijorător cunoscut sub numele de recombinare virală, în care diferite versiuni de Sars-CoV-2 au schimbat mutații și s-au combinat pentru a forma o tulpină complet nouă.

Potrivit publicaţiei The Guardian, o posibilitate este ca, după salturile dramatice inițiale ale secvenței sale genetice, care au dat naștere mai întâi la Alpha, apoi Delta, Sars-CoV-2 va suferi acum mutații lent și constant, depășind în cele din urmă vaccinurile actuale, dar numai pe parcursul a multi ani. În timp ce oamenii de știință se străduiesc să sublinieze că predicțiile lor sunt în mare parte speculații informate, unii percep acest lucru ca fiind cel mai probabil rezultat.

Prognozez că genul de evoluție pe care îl vom vedea este mai mult ceea ce numim deriva antigenică, în care virusul evoluează treptat pentru a scăpa de sistemul imunitar”, spune Francois Balloux, directorul Institutului de Genetică UCL. „Pentru gripă și alte coronavirusuri pe care le cunoaștem destul de bine, este nevoie de aproximativ 10 ani pentru ca virusul să acumuleze suficiente modificări pentru a nu fi recunoscut de anticorpii din sânge.

Expert: Delta este în mare parte virusul cheie

Dr. Ravi Gupta, profesor de microbiologie clinică la Universitatea din Cambridge, estimează că recombinarea nu pare a fi atât de comună, dar rămâne o sursă fezabilă a unei noi super-variante, în special în părțile lumii unde proporții considerabile ale populației rămân nevaccinate și tulpinile virale pot circula liber. „Acum, că Delta este în mare parte virusul cheie, acest lucru a devenit mai puțin probabil. Dar există zone mari ale planetei pe care nu le eșantionăm și nu știm ce se întâmplă. Deci este o posibilitate foarte reală.”, spune el.

Al doilea scenariu este dat de o serie de mutații majore, fie care au ca rezultat o versiune mult îmbunătățită a Deltei, fie ceva foarte diferit. Se crede că rămâne o posibilitate semnificativă pentru ca acest lucru să se întâmple. „În timp ce variantele recente sunt versiuni ale Delta, virusul are un potențial imens de a evolua în viitor”, spune Gideon Schreiber, profesor de științe biomoleculare la Institutul de Știință Weizmann din Israel. „Mutațiile mai complexe pot evolua, cu mutații simultane în mai multe poziții, ceea ce poate fi mai problematic.

De ce varianta Delta a fost atât de puternică

Epidemiologii încearcă acum să modeleze cum ar putea arăta o nouă super variantă. Până acum, transformările majore ale virusului au contribuit la creșterea transmisibilității acestuia. William Hanage, epidemiolog la Școala de Sănătate Publică TH Chan din Harvard, explică faptul că unul dintre motivele pentru care varianta Delta a avut un astfel de impact este că crește extrem de rapid în celulele umane, înainte ca sistemul imunitar să se activeze.

Astfel, persoanele infectate cu Delta poartă aproximativ de 1.200 de ori mai multe particule virale în nas în comparație cu tulpina originală Sars-CoV-2 și dezvoltă simptome cu două până la trei zile mai devreme.

Acesta este rezultatul selecției naturale. Tot timpul sunt create diferite copii ale virusului, dar cele care au supraviețuit și au devenit mai dominante sunt cele care sunt mai capabile să infecteze oameni noi. Cu toate acestea, în țări precum Marea Britanie, unde proporția nevaccinată a populației este în scădere, acest lucru ar putea începe să se schimbe. Tulpinile care pot ocoli anticorpii sunt susceptibile de a deveni mai dominante, făcând ca următoarea super-variantă să fie mult mai probabilă să se sustragă cel puțin unor părți ale răspunsului imun.

Tulpinile de virus care ajung să supraviețuiască și să devină dominante variază, în funcție de stadiul pandemiei în care vă aflați”, spune Hanage. „Până acum, a fost mult mai important ca virusul să se transmită eficient în grupul rămas de oameni neprotejați. Dar este de așteptat să se schimbe cam acum.