Decizie fără precedent la Sofia. Guvernul bulgar anunţă măsuri sociale în valoare de un miliard de euro

Elena Marinescu 18/05/2022 | 20:31 Ştiri
Decizie fără precedent la Sofia. Guvernul bulgar anunţă măsuri sociale în valoare de un miliard de euro

Guvernul de la Sofia a anunţat miercuri o serie de măsuri pentru reducerea presiunilor asupra cheltuielilor populaţiei bulgare, după proteste de stradă împotriva scumpirilor.

Pachetul de ajutoare va veni în sprijinul firmelor şi al unor categorii sociale dezavantajate, cum ar fi pensionarii sau familiile tinere cu copii, a declarat presei premierul Kiril Petkov.

Guvernul intenţionează să renunţe de la 1 iulie la taxele pe produse cum ar fi pâinea şi să crească alocaţiile pentru copii şi pensiile. Cele mai ieftine tipuri de carburanţi urmează să se ieftinească cu circa 0,13 euro pe litru, dar încă nu este clar în ce mod se va atinge acest obiectiv în practică. De asemenea, TVA pentru termoficare va scădea de la 20% la 9%. Măsurile vor costa Bulgaria circa două miliarde de leva (un miliard de euro), transmite DPA, potrivit Agerpres.

Şoferii de camioane şi angajaţii din alte sectoare nu au renunţat însă la protestele cu blocarea unor străzi în capitală şi în împrejurimi, precum şi în alte oraşe. Ei cer eliminarea cerinţelor privind carburanţii biodiesel şi reducerea cu 50% a taxelor pe consum. Conform datelor oficiale, inflaţia în Bulgaria a crescut luna trecută cu 14.4% faţă de aprilie 2021.