Decizie. Ce se va întâmpla cu Programul Naţional de Dezvoltare Locală

Elena Marinescu 17/02/2020 | 18:13 Ştiri
Decizie. Ce se va întâmpla cu Programul Naţional de Dezvoltare Locală

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că nu susţine renunţarea la Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), ci regândirea acestuia. „Risipa banilor publici trebuie stopată definitiv. Nu trebuie să mai vedem parcuri amenajate în mijlocul câmpului sau la marginea satului, în condiţiile în care localităţile respective nu sunt racordate nici la reţeaua de apă, nici la canalizare. Nu ne mai permitem să avem subdezvoltare şi risipă”, le-a spus, luni, Iohannis primarilor de comune.

„Ştiu că există o serie întreagă de probleme care apasă greu pe umerii comunităţilor locale şi, implicit, pe umerii primarilor. Am susţinut în repetate rânduri că dezvoltarea comunităţilor locale nu poate fi realizată în absenţa fondurilor care trebuie să aibă o alocare predictibilă. Exemplul ultimilor ani ne-a arătat ce rezultate dezastruoase se pot genera prin politici care nu ţin cont de aceste premise esenţiale.

Bugete construite nerealist, ignorarea unor reguli elementare privind finanţele publice, subfinanţarea cronică a necesarului de investiţii, fonduri alocate după bunul plac al puternicilor zilei, toate aceste practici au blocat pur şi simplu dezvoltarea comunităţilor”, a afirmat Klaus Iohannis în discursul ţinut, luni după-amiază, la reuniunea Asociaţiei Comunelor din România.

Potrivit News.ro, şeful statuluia spus că s-a încheiat „acea perioadă marcată de incompetenţă şi diletantism”. Iohannis se arată convins că procesul de reformare va intra în line dreaptă „imediat ce vom avea o majoritate parlamentară care să reflecte voinţa cetăţenilor şi îmi doresc ca acest lucru să se întâmple cât mai repede”.

Iohannis: „Risipa banilor publici trebuie stopată definitiv!”

Şeful statului spune că o prioritate este reconfigurarea marilor programe de investiţii în mediul rural şi a făcut referire la Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). „Banii investiţi eficient înseamnă totdeauna dezvoltare, însă nu trebuie să trecem cu vederea neajunsurile acestui program.

Tocmai de aceea spun răspicat: acest program trebuie regândit, nicidecum desfiinţat. Nu cred că este nimeni în această sală care doreşte să mai asistăm la alocarea banilor pe criterii politice sau decontarea unor lucrări fictive sau prost realizate, a afirmat Iohannis.

El a adăugat că accesarea fondurilor europene trebuie să fie o prioritate pentru fiecare administraţie din România. Şeful statului a făcut referire şi la educaţie, sunând că elevii din mediul rural trebuie să aibă acces la educaţie la fel ca cei din oraşe. „Să nu mai peticim ci să creăm programe concrete, gestionate riguros şi mai ales predictibil, prin care şcoala românească de la sat să ajungă şi ea în secolul XXI”, a spus Iohannis.

Acesta a vorbit despre eficientizarea administraţiei publice, spunând că este „absolut esenţial” ca transparenţa corectitudinea şi meritocraţia să guverneze administraţia pubică centrală şi locală iar serviciile oferite de aceasta să fie „la cel mai înalt nivel”.