Decizie CCR: Legea conversiei este neconstituțională

Alexandra Pele 07/02/2017 | 15:50 Ştiri
Decizie CCR: Legea conversiei este neconstituțională

Legea conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul istoric a fost declarată neconstituțională.

Preşedintele Curţii Constituţionale (CCR), Valer Dorneanu, a anunţat marți că judecătorii CCR au admis excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Guvern în toamna anului trecut, transmite news.ro.

„Nu se poate face conversie la data la care s-a luat creditul. Soluția la data încheiererii contractelor e greșită”, a precizat Dorneanu, citat de Mediafax.

Judecătorii CCR spun că legea este neconstituțională cel puțin din două motive. Primul este legat de o ”încălcare gravă a principiului bicameralismului”. Mai exact, textul final adoptat de cea de-a doua cameră din Parlament a fost cu mult diferit față de cel din proiectul de lege supus votului în prima cameră a legislativului.

„Senatul a adoptat legea în formula pe care au redactat-o iniţiatorii, iar la Camera Deputaţilor au fost modifcate practic aproape toate articolele”, a spus Dorneanu.

Al doilea motiv este legat de conversia la cursul de la data semnării contractului de credit. Judecătorii au precizat că această prevedere este greșită și nu corespunde niciunor directive europene.

„Aici, instanţele urmează să aplice şi principiul impreviziunii pe care l-am dezvoltat la celelalte decizii”, a mai precizat președintele CCR.

Legea privind conversia la curs istoric a creditelor în franci elvețieni a fost atacată la CCR de Guvernul Cioloș, după ce amendamentele propuse de executiv nu au fost luate în considerare de parlamentari.

„Faptul că am trimit la CCR această lege nu este pentru că suntem împotriva ei. Sunt acolo câteva elemente, așa cum a fost ea votată în Parlament, pentru care, din păcate, Parlamentul nu a luat în considerare amendamentele pe care le-am propus”, a precizat, la acea dată, fostul premier.

Legea conversiei a fost adoptată de plenul Camerei Deputaților la jumătatea lunii octombrie.

 


FOTO: Mediafax

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.