De vizionat: „Lady Bird”, un film recomandat tuturor adolescenților

Oana Borviz 23/03/2018 | 18:18 Timp Liber
De vizionat: „Lady Bird”, un film recomandat tuturor adolescenților

Delicat și intens, Lady Bird este ca o scrisoare dedicată adolescentului universal. Toate emoțiile, temerile, do­rin­țele și încrâncenările sale, dulcele lui narcisism și voința fără margini sunt împachetate aici în cel mai frumos fel cu putință.

Acest articol a apărut în numărul 36 (19 martie – 1 aprilie) al revistei NewMoney

Ai avut, cel puțin un moment în adoles­cență, când toată lumea ți-a spus să-ți bagi mințile în cap, să uiți de visurile tale prostești, să stai cu burta pe carte și să te pregătești serios pentru o meserie. Căci viața e grea, nu-i așa, iar visurile nu au loc în ea! Ei bine, știm cu toții că nu e deloc așa și că tocmai gândul că putem să ajungem acolo unde nu crede nimeni că putem ajunge ne poate face mai puternici și mai încrezători. Despre asta este vorba în „Lady Bird“, filmul cu cinci nominalizări la Oscar (Greta Gerwig fiind singura regizoare nominalizată în acest an la Premiile Academiei Americane pentru cel mai bun regizor și cea de-a cincea regizoare din istoria Oscarurilor care a avut această onoare): despre încăpățânarea de a nu renunța la visul tău, despre cum să-ți depășești condiția, despre zdrobitoarea contradicție între felul în care vezi tu lumea și felul în care o văd ceilalți.

Din viața ei. „Un portret magic al ado­lescenței“, după cum îl descrie The Guardian, „Lady Bird“ a fost scris și regizat de Greta Gerwig (care a semnat anterior scenarii pentru filme indie) pornind de la propria biografie. Poate tocmai de aceea a reușit să creeze o imagine atât de complexă, pură și amuzantă a ado­les­cenței, în care oricine își poate recu­noaște spiritul acela de foc care l-a făcut să plutească deasupra tuturor.

Lady Bird este o adolescentă pe nume Christine McPherson, aflată în ultimul an la un liceu catolic din Sacramento, California, care visează să studieze la New York, acolo „unde este cultura“. Acestei fete (interpretată de Saoirse Ronan) i-a împrumutat regizoarea câ­te­va detalii biografice cum ar fi locul natal și faptul că a studiat, la începutul ani­lor 2000, la un liceu catolic, dar și sen­si­bilitatea, spontaneitatea și căldura (nu și curajul de a se încrede în far­me­cul mas­culin pe care, spune regizoarea că ea nu l-a avut, pe când Lady Bird, da).

„Există cu siguranță lucruri (în film) care sunt foarte apropiate de mine“, spunea de curând într-un interviu Greta Gerwig recunoscând similitudinile dintre propria viață și cea a personajului din film: „Chiar dacă mama mea este diferită (de Marion, n.r. mama lui Lady Bird) –, iar eu sunt diferită de Lady Bird, eu și mama am avut o relație cu la fel de multă dragoste, dar și cu la fel de multe conflicte…“.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.