De la Vîntu la Ioan Niculae: Trecutul întunecat al deputatului ALDE preocupat de ouăle românilor

Florel Manu 06/10/2017 | 10:42 Ştiri
De la Vîntu la Ioan Niculae: Trecutul întunecat al deputatului ALDE preocupat de ouăle românilor

Vizibil deranjat de autoconsumul din România, deputatul ALDE Varujan Vosganian a început să numere ouăle din cotețele țăranilor. „Fiecare ou mâncat de la găina din curte văduvește bugetul de stat cu 50 de bani”, consideră Vosganian. Fost ministru al Economiei în Guvernul Tăriceanu, Vosganian a socotit că, încurajând autoconsumul, bugetul pierde anual miliarde de lei. Aceste socoteli au generat un val de ironii la adresa deputatului ALDE, declarațiile lui fiind comparate cu cele ale ministrului agriculturii, Petre Daia, care a adus mai multe elogii oii.

Dar prin ce s-a „remarcat” Varujan Vosganian de-a lungul timpului? Numele lui a fost legat de mai multe scandaluri, fiind asociat cu oameni de afaceri controversați pe care i-a sprijinit ori a primit ajutor de la ei.

Legăturile cu Sorin Ovidiu Vîntu

În 2006, Vosganian a pierdut ocazia de a fi numit comisar european din cauza legăturilor pe care le avea cu omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu. Vosganian a fost nominalizat în 2006 de Partidul Național Liberal pentru fotoliul de comisar european, însă socialiștii din Parlamentul European au semnat o declarație în care candidatul PNL era acuzat că a fost pe „lista de plată a unor magnați”. Era vorba de legăturile dintre Vosganian și controversatul om de faceri Sorin Ovidiu Vîntu, care în anii `90 ar fi finanțat un proiect politic al fostului ministru liberal. Este vorba de sponsorizarea primită de la omul de afaceri de Uniunea Forțelor de Dreapta (UFD), grupare condusă între 1996 și 2003 de Varujan Vosganian, înainte de fuziunea cu Partidul Național Liberal.

Trei ani mai târziu, în 2009, presa publica o anchetă în care numele lui Varujan Vosganian apărea alături de cel al lui Sorin Ovidiu Vântu și Liviu Luca într-un dosar de returnare ilegală de TVA, în valoare de 62 de milioane de euro către Petromservice.

Gaz ieftin pentru Ioan Niculae

Numele lui Varujan Vosganian mai apare într-un scandal. Este vorba de dosarul „Gaze ieftine” de la Romgaz pentru Interagro, companie controlată de omul de afaceri Ioan Niculae. Potrivit dosarului în care sunt judecați Ioan Niculae și Adriean Videanu, în Dosarul Romgaz, lui Varujan Vosganian i se repreșează că a semnat mai multe ordine care favorizează Interagro să cumpere gaze ieftine din producția internă, conform Digi 24.

Astfel, Vosganian urmează să fie cercetat într-un dosar disjuns din cel al Romgaz, în care este suspectat de constituirea unui grup infracţional organizat şi de complicitate la delapidare. Deputatul ALDE este acuzat că în perioada în care deținea portofoliul Economiei și Finanțelor le-ar fi impus subalternilor să favorizeze Interagro. „Inculpatul Darius Dumitru Meşca a subliniat că ministrul Economiei, Varujan Vosganian, personal şi imperativ, i-a solicitat în mod repetat să înlăture clauza sus-menţionată din Ordin, fără însă că acesta să dea curs acestei solicitări, nefiind de acord a se acorda reduceri comerciale către SC Interagro, în condiţiile în care aceasta înregistra datorii mari şi vechi către SNGN Romgaz SA”, se arată în dosar.

Cele două scandaluri care îl au în prim-plan pe Vosganian sunt și cele mai vizibile, grație notorietății oamenilor de afaceri Ioan Niculae și Sorin Ovidiu Vîntu. În ceea ce privește episodul legat de grija pentru ouăle românilor, Varujan se va alege doar cu ironii în spațiul public.

 


FOTO: Mediafax

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.