De la poker la bursă: Adrian Dragomir, cofondatorul agregatorului de informații despre firme Termene.ro, are în plan o listare peste doi ani

Fost jucător profesionist de poker, Adrian Dragomir, cofondator al agregatorului de date despre firme Termene.ro, a învățat că important cu adevărat este ce se întâmplă pe termen lung. Peste doi ani își vede compania pe bursă.
Probabil că experiența cu cel mai important rol formator pentru Adrian Dragomir (39 de ani) au fost cei șapte ani petrecuți în universul palpitant al pokerului. A învățat jocul de cărți încă din perioada în care era elev al Liceului Militar din Breaza, în ultima parte a anilor ’90, însă cu adevărat profesionist a devenit printr-un efort individual foarte intens, după ce ajunsese să joace încontinuu 13-15 ore pe zi.
Prin 2007, după câteva experiențe antreprenoriale mai mult sau mai puțin reușite, a decis să se mute la Macao,
exact în momentul în care această regiune cu regim special de pe teritoriul Chinei devenea capitala mondială a jocurilor de noroc, detronând definitiv orașul american Las Vegas. Foarte pe scurt, una dintre cele mai importante lecții pe care le-a învățat din cariera de jucător de poker este că trebuie să te străduiești să iei decizii bune și să nu te concentrezi pe consecințele acestora pe termen scurt. „E posibil să iei decizii bune și să ai feedback prost și e posibil să iei decizii proaste și să ai feedback bun“, spune Dragomir. Iar statistic, deciziile bune aduc câștiguri pe termen lung, completează el.
Este exact strategia pe care o aplică și la Termene.ro, un business care după șapte ani de la înființare va depăși pentru prima dată pragul de un milion de euro în cifră de afaceri. Mai concret, așteptările sale sunt ca veniturile – și totul depinde de evoluția pandemiei – să ajungă undeva între 1,3 și 1,5 milioane de euro.
Poate părea o valoare mică, însă având în vedere dimensiunile reduse ale nișei pe care activează Termene.ro (puțin peste zece milioane de euro) și concurența ridicată, depășirea acestui prag are o încărcătură simbolică importantă. Pornind de la analizele pe care chiar compania sa le-a generat de-a lungul timpului, antreprenorul detaliază că o firmă cu venituri între un milion și trei milioane de euro „nu este nici mică, dar nu este nici mare“, ceea ce o plasează într-o „zonă foarte instabilă“. Cum și-a propus să iasă de aici?
Modelul de business
Înainte de a răspunde la întrebare, e important să înțelegem modelul de business al companiei. A început afacerea în 2014, după ce s-a întors din Macao, alături de un partener, și a făcut-o luând și câteva decizii greșite. În primul rând, și-a imaginat că informațiile despre firme pe care le agrega Termene.ro vor fi cumpărate online de clienți, fără să fie nevoie de efortul de interacțiune al unei forțe de vânzări. A doua eroare a constat în aceea că a crezut că potențialii clienți care vor vrea să evalueze riscul în relația cu partenerii de business vor avea nevoie doar de o monitorizare a dosarelor din instanțe.
A ajuns astfel, în 2017, într-un moment de cotitură, aproape chiar de punctul să închidă afacerea, din cauză că numărul clienților era insuficient pentru a acoperi costurile operaționale. A luat atunci un credit mic, aproximativ 20.000 de euro, bani cu care a recrutat personal calificat prin compania de profil Adecco. Totodată, a lansat produse noi care au dat companiei o formă apropiată de cea pe care o are astăzi: pe lângă informațiile legate de statusul proceselor din instanță pe care îl au companiile românești, a adăugat pe platformă informații fiscale și de ordin administrativ.
Practic, Termene.ro împachetează informații din surse publice (peste 15), cum ar fi Ministerul Finanțelor, în așa fel încât clientul care interoghează profilul unui partener sau pe al oricărei companii de care este interesat să-i înțeleagă repede punctele tari/slabe. Ca o paranteză, nici măcar astăzi, clienții-companii nu s-au obișnuit să plătească online, cu cardul. „Și acum, 90% (dintre clienți, n.r.) plătesc prin ordin de plată“, spune Dragomir. „În companii e nevoie de aprobări.“
Evaluare & listare
Obiectivul antreprenorului este ca la sfârșitul lui 2023 să atingă pragul (stabilității) de trei milioane de euro în venituri, ceea ce îi va lărgi mult perspectivele de finanțare, inclusiv printr-o eventuală listare pe piața de capital. Iar dacă lucrurile vor merge conform planului, această mișcare ar trebui să aibă loc în primăvara lui 2024. Crede că la un asemenea nivel al veniturilor va putea obține o evaluare mai apropiată de așteptările sale. Până acum, negocierile cu fondurile de investiții – o rundă mai avansată a avut loc în urmă cu doi ani – nu s-au materializat într-o tranzacție, tocmai pentru că prețul stabilit de investitorii financiari a fost sub cel vizat de proprietarii Termene.ro. În urma celei mai recente evaluări, din 2020, prețul acțiunilor era stabilit de un evaluator extern la peste 4,5 milioane de euro.
Fără îndoială, intenția sa de listare este influențată de avalanșa de companii locale care vând acțiuni sau emit obligațiuni pe bursă, în special pe piața secundară, AeRO. Dragomir, care deține platforma alături de asociatul său inițial și de unul dintre programatorii din companie, spune că s-ar bucura ca această tendință să capete și mai multă amploare.
Pe de altă parte, e conștient de faptul că unele acțiuni nu își vor conserva valoarea, iar unele companii nu își vor putea răscumpăra obligațiunile la scadență. Dar, pasionat fiind de calculul probabilităților, crede că aceste riscuri fac parte din regulile jocului bursier. Marea întrebare care rămâne este dacă investitorii de pe AeRO sau piața principală a Bursei de Valori București își vor menține până în primăvara lui 2024 disponibilitatea de a accepta evaluările generoase de astăzi.
În teste
Până la urmă, indiferent de mersul bursei, compania are nevoie să crească și să inventeze lucruri noi, pentru a supraviețui într-un mediu concurențial și neîncăpător pentru toată lumea. Anul trecut, de exemplu, s-a hotărât să creeze un produs de o complexitate mai ridicată pentru cei circa 2.500 de clienți pe care îi are acum. Concret, folosind inteligență artificială și algoritmi machine learning, dezvoltă un produs care să facă o predicție cât mai exactă în ceea ce privește riscul de insolvență al companiilor.
Practic, softul învață să facă predicții pe baza rezultatelor financiare și a comportamentelor trecute ale companiilor. Pe lângă informațiile financiare, programul va trage concluzii și din analiza altor seturi de date, precum ponderea contractelor cu instituțiile publice sau datoriile către stat. Momentan se află în faza de testare, dar Dragomir știe cu exactitate momentul lansării: aprilie 2023. „Din platformă IT am devenit o companie de cercetare-dezvoltare“, descrie el succint transformarea prin care a trecut Termene.ro anul trecut.
Un real indicator că merge în direcția potrivită este rata de retenție a clienților: 90% dintre ei își reînnoiesc abonamentele an de an și, în medie, cresc valoarea acestuia. Cu alte cuvinte, veniturile recurente sunt relativ egale cu cele înregistrate la sfârșitul anului anterior, iar contractele noi generează în mod obligatoriu o creștere a veniturilor. Are în minte dinamica exactă a cifrei de afaceri din fiecare an de la înființare: în 2014, aceasta a fost egală cu zero, la propriu, iar în 2015, de doar 10.000 de euro.
La fel, are o perspectivă clară și în privința veniturilor din 2022 (peste două milioane de euro) și a celor din 2023 (trei milioane de euro).
În momentul de față, platforma are în jur de 110.000 de utilizatori, reprezentând angajați ai companiilor abonate, care generează circa 150.000 de verificări în fiecare lună. Legat de structura portofoliului, „sunt abonamente de câteva sute de euro pe an, sunt abonamente de câteva mii de euro pe lună“, spune Adrian Dragomir. Procentual, 60-70% din venituri sunt generate de clienții mari, precum Banca Transilvania, CEC Bank sau OMV Petrom.
Cu toate astea, explică antreprenorul, „pe noi ne interesează tot spectrul de companii“. Astfel, 11 clienți strategici generează venituri de 300.000 de euro, alți 250 aduc în conturile companiei încă pe atât, iar restul cifrei de afaceri este realizată din abonamente mici, de ordinul sutelor de euro pe an.
Lovituri sub centură
Lupta pentru clienți pe nișa furnizorilor de informații și analize privind riscul comercial al partenerilor e intensă, iar loviturile sub centură nu sunt lipsite din peisaj. De exemplu, în martie anul acesta, când un incendiu a afectat centrele de date din Strasbourg ale companiei OVH, cea care era și „gazda“ pentru Termene.ro, un concurent i-a contactat clienții pentru a-i disloca, pretinde Adrian Dragomir.
Principalii concurenți de pe această nișă de puțin peste zece milioane de euro sunt Coface, KeysFin, RisCo, Listă Firme, Date Firme, Confidas sau Info Check. Din fericire, clienții nu au plecat, pentru că problema a fost rezolvată destul de repede datorită existenței unui backup într-un centru de date amplasat chiar la subsolul casei din Ploiești în care compania își are sediul.
Însă, dacă lărgim perspectiva, descoperim că piața consultanței e un teritoriu vast, parcă prea vast ca să fie adevărat. Conform unei cercetări realizate chiar de Termene.ro pe baza codurilor CAEN corespunzătoare domeniului, piața s-a ridicat la peste două miliarde de euro. Nu este deloc exclus ca această valoare să fie distorsionată de faptul că unele companii au coduri CAEN pentru consultanță, dar fie nu desfășoară o astfel de activitate, fie obțin din aceasta venituri nesemnificative.
De altfel, un studiu realizat de Asociația Consultanților în Management din România (AMCOR) indică o valoare similară pentru anii 2019-2020. O posibilă explicație pentru atracția ridicată pe care activitatea de consultanță (un termen folosit excesiv în vocabularul de business) o exercită asupra antreprenorilor români este marja ridicată a profitului net (aproape 30% în 2020), potrivit Termene.ro.
Colaborarea
Consultanța va rămâne în continuare atracția numărul unu și pentru Adrian Dragomir. A tatonat anul acesta, alături de un alt partener, domeniul construcțiilor, însă investiția a fost întreruptă. Șeful Termene.ro a înțeles repede că, în lipsa unei implicări totale în acest business nou, nu ar fi avut șanse reale de succes. Așa că va continua colaborarea cu Răzvan Căzănescu, un antreprenor care, potrivit unei autodescrieri, în ultimii 16 ani a ajutat peste 300 de companii din 23 de industrii să-și crească semnificativ afacerile.
Căzănescu deține platforma de cursuri online și conținut pe teme antreprenoriale TBF și a organizat împreună cu Dragomir, în septembrie, un eveniment descris drept cel mai mare training online pentru antreprenori și manageri. Cu o zi înainte de training, Termene.ro a transmis un comunicat în care sublinia importanța acestui eveniment, raportându-se la faptul că lipsa educației (urmată de lipsa finanțării și a oamenilor pricepuți) a fost principalul obstacol în calea dezvoltării antreprenoriale în ultimele trei decenii – interval în care peste un milion de companii românești au fost radiate.
În paralel, cofondatorul Termene.ro face consultanță strategică la întâlnirile de management trimestriale ale altor companii, una dintre acestea fiind magazinul online de ochelari și lentile de contact Lensa.ro. Abilitatea și plăcerea de a lucra cu oamenii le-a dobândit tot la poker: pe lângă calculul probabilităților, trebuie să înveți să „citești“ intențiile celorlalți jucători, un demers extrem de dificil în condițiile în care ai de-a face cu profesioniști.
De altfel, expresia „poker face“, care a intrat de mult în limbajul comun, desemnează exact capacitatea cuiva de a-și ascunde bine emoțiile și intențiile adevărate. Nu în ultimul rând, în acea perioadă a avut ocazia să călătorească foarte mult – a vizitat 52 de țări, iar în peste 20 dintre acestea a participat și la partide de poker.
Alte lecții
La Macao a mai învățat și alte lecții – faptul că permanent apăreau jucători noi foarte buni, de exemplu, l-a obligat să se perfecționeze continuu și să nu lase niciodată garda jos. Tot acolo s-a familiarizat și cu filosofia budistă. De altfel, rafturile bibliotecii din biroul său sunt presărate cu obiecte folosite în ritualuri, precum și cu un bust al lui Buddha.
Acum, nu mai joacă deloc poker – e o activitate care necesită dedicare totală –, însă principiile budiste continuă să-i fie niște repere. Iar poate cel mai important dintre acestea este conștientizarea prezentului. Și asta nu doar pentru că nu mai poți schimba ceea ce s-a întâmplat deja, ci mai ales pentru că, dacă faci ceva bine azi, mâine se vor vedea rezultatele. Iar pentru a evalua corect prezentul lui Dragomir trebuie să ajungem în 2024.
În lume
Companiile de consultanță de management au generat venituri cumulate de 160 de miliarde de dolari la nivel global, potrivit unui studiu realizat de MarketWatch.
- Liderii. Cele mai mari companii de profil din lume sunt Deloitte Consulting, PwC, EY și KPMG (de altfel, cele patru au supranumele de Big Four), urmate de IBM, Accenture, McKinsey, Booz Allen Hamilton și The Boston Consulting Group.
- Tipologii. Principalele trei categorii de servicii vândute de companiile din domeniu sunt consultanța pentru operațiuni, strategie și resurse umane. În 2017, cea mai mare cotă de piață o avea consultanța pentru operațiuni.
- Evoluție. Până în 2026, piața globală urmează să depășească pragul de 200 de miliarde de dolari. De asemenea, între 2021și 2026, rata anuală compusă de creștere va fi de 4,5%.
Acest cover story a fost documentat la Ploiești.
FOTO: Laszlo Raduly