De la bani la brânză și înapoi

Răzvan Țupa 02/02/2017 | 11:33 Timp Liber
De la bani la brânză și înapoi

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

La jumătatea lunii ianuarie, artistul Pavel Brăila a deschis, la București, în spațiile Eastwards Prospectus, expoziția New Years Dissections. Ce legătură există între eveniment și miliardul de do­lari furat în 2014 din băn­cile moldovenești?

Artistul își împarte viața între Chișinău și Berlin. Inițial, a vrut să devină bucătar, ulterior, studiile l-au dus spre zone tehnice și, pe neaș­teptate, s-a văzut chemat să ex­pună la cele mai mari expoziții de artă din Europa. Brăila a adus în Capitală un tablou și mai multe instalații, bani și serigrafii, conserve și lucrări video. Cele mai multe dintre acestea sunt concepute special pentru evenimentul care este deschis până pe 12 martie. „Vino, ți-am adus niște brânză“, rostea prietenos artistul în telefon atunci când am intrat în biroul din gale­rie. „E sora mea, acum stă în București și i-am adus un borcan cu brânză de acasă“, îmi explica în scurtă vreme. Am vrut să știu dacă este vreo dife­rență între brânza con­servată expusă în subsolul expoziției și borcanul adus de Pavel Brăila pentru sora sa. „Sunt la fel! O să desfac una mai târziu ca să gustați“.

Călătoria. Titlul evenimentului pregătit de Brăila, „Disecțiile de Anul Nou“, este împrumutat de la o lucrare video care rulează pe un ecran. Trei perspective asupra Revelionului dintre 2011 și 2012 filmate la Chișinău surprind detalii din viața de zi cu zi a capitalei Moldovei în noap­tea în care între Mos­co­va și Chișinău a fost cea mai mare diferență de fus orar. Pavel își amintește cum cioc­nești paharul de două ori la Revelionul moldovenesc. O dată închini atunci când vine miezul nopții la Mos­cova și, a doua oară, atunci când ceasul arată ora 12.00 și la Chișinău.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Și-a împărțit timpul între poezie și presă. A doua, culturală, prima... mai degrabă relațională. Scrie și pe poetic.ro. Este membru Pen Club Romania, iar la NewMoney Răzvan Țupa acoperă subiectele de cultură și timp liber.